Hlavní obsah

Terry mě bere jako kamaráda i parťáka. Hvězdy jsou v pohodě, říká Kalas

Půl roku v jednom z nejlepších klubů světa, londýnské Chelsea, má za sebou ex-olomoucký fotbalista Tomáš Kalas. Na jaře nastupoval za mládežnický tým i rezervu, s níž získal titul, ale měsíc už trénoval s áčkem. V něm by se v budoucnosti chtěl prosadit.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Tomáš Kalas, mladý fotbalista Chelsea

Článek

Co pro vás za ten půlrok bylo největším zážitkem?

Jsou dva na jedné úrovni: první zápas s Manchesterem United u nás na Stamford Bridge a pak utkání s nimi na Old Trafford v Youth Cupu. A potom ještě úplně první zápas v dresu Chelsea na Aston Ville s rezervou.

To hrajete všechno na hlavních stadiónech?

Youth Cup pokaždé a v lize rezerv pouze vybrané zápasy. My tam hráli jen finále soutěže s Blackburnem a jeden zápas předtím. I když ta liga rezerv není ceněna tolik jako Youth Cup, úspěch se vždycky počítá. A pro Chelsea to byla jediná trofej v sezóně.

Přijdete do kontaktu s hráči prvního týmu?

Potkáváme se denně v tréninkovém centru v Cobhamu. Jsme spolu u snídaně, u oběda, máme vedle sebe šatny. Navíc jsem s áčkem měsíc trénoval, než jsem dostal pracovní povolení.

Jak na vás největší hvězdy působí?

Jsou v pohodě. Třeba kapitán John Terry se ke mně chová jako ke kamarádovi a ještě k tomu k parťákovi ve stoperské dvojici. S ním mám moc dobré vztahy. To samé s Drogbou, který mi hodně vykládá o svojí kariéře, abych se z toho poučil a vzal si příklad. A ještě Paulo Ferreira je fajn, strašně kamarádský. Petra Čecha samozřejmě nepočítám, to je pro mě v podstatě bratr.

Olomoucký stoper Tomáš Kalas (vlevo) dostává od sportovní ředitele Franka Arnesena dres Chelsea.foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

Stýkáte se hodně mimo fotbal?

To ne, já byl víc v kontaktu s brankářem rezervy Honzou Šebkem, který se teď ale vrátil do Česka a bude bojovat o šanci v Jablonci. S Petrem se nejvíc vídáme v tréninkovém centru.

Souhlasíte s tím, že je Čech v Chelsea už dnes velkou osobností?

Jednoznačně. On už tam za trenéra Mourinha byl hodně vysoko ceněný, možná byl výš než Terry s Lampardem. Je to obrovská osobnost, každý k němu má respekt.

Jaká bude v nové sezóně vaše pozice?

Ten Youth Cup už bohužel hrát nemůžu. Je to pro hráče narozené do června 1993 a mladší, takže už mám smůlu, protože mi osmnáct bylo v květnu. Můžu hrát jen ligu rezerv.

Existuje nějaká reálná cesta do áčka?

Za pana Ancelottiho to bylo těžké pro všechny mladé hráče. Ale teď je tam nový trenér VillasBoas, tak uvidíme, jak to bude vypadat. V FC Porto dával šanci mladým hodně a věřím, že je bude chtít zapracovávat mnohem víc než Ancelotti. Vím, že mezi rezervou a áčkem je velký skok, ale když budu dál tvrdě makat, tak se snad šance v dresu áčka dočkám.

Dá se říct, kolikátý stoper jste teď v Chelsea?

Jsou tam Terry, Alex, který se uzdravil, Luiz, stopera může hrát i Ivanovič. Bruma odešel a pak už jsem na řadě asi já nebo Magnay, který se mnou odehrál závěr sezóny.

Takže abyste se teď dostal třeba na lavičku, musel by se někdo zranit?

Pravděpodobně, ale to je úděl mladších hráčů, aby tu šanci chytli.

Jak dlouho chcete na příležitost čekat?

Výhledově půl roku nebo rok chci zůstat v rezervě, potřebuju se taky zdokonalit v angličtině. Pak by se dalo uvažovat o hostování někde v nižší soutěži, abych získal zkušenosti s fotbalem na mužské úrovni.

Reklama

Související témata: