Hlavní obsah

Španěl De Gea jde do Manchesteru, stane se druhým nejdražším brankářem historie

Španělský brankář David de Gea se definitivně stal novou posilou fotbalistů Manchesteru United, kde v pondělí prošel lékařskou prohlídkou. Podle anglických médií by měl novopečený mistr Evropy do 21 let do pátku na Old Trafford podepsat pětiletou smlouvu. Manchester má za De Geu zaplatit Atlétiku Madrid asi 19 miliónů liber (514 miliónů korun), což z něj učiní druhého nejdražšího brankáře historie.

Foto: Darren Staples , Reuters

Španělský brankář David de Gea (vpravo) s pohárem pro vítěze MS jednadvacítek.

Článek

Více do brankáře před deseti lety investoval pouze Juventus Turín, když z Parmy získal hvězdného Gianluigiho Buffona za více než 32 miliónů liber. "Jsem hrdý a nemůžu se dočkat, až tady (v Manchesteru) začnu hrát," prohlásil De Gea, který ještě v sobotu úspěšně bojoval ve finále ME jednadvacítek v Dánsku proti Švýcarsku. Na šampionátu si na De Geu nepřišli v základní skupině ani čeští mladíci, který Španělsku podlehli 0:2.

Nahradí Van der Sara

Příchodem De Gey definitivně končí spekulace, který brankář v týmu United nahradí Nizozemce Edwina van der Sara. Ten v brance Manchesteru vládl šest let a po minulé sezóně, kdy s "Red Devils" získal anglický titul a došel do finále Ligy mistrů, ukončil ve čtyřiceti letech kariéru.

Nástupcem Van der Sara mohl být i Němec Manuel Neuer, ale ten po odchodu ze Schalke nakonec dal přednost nabídce Bayernu Mnichov. "De Gea bude výborná náhrada za Van der Sara. Je mladý, rychlý a má dobrou postavu. De Gea je podobný typ jako Van der Sar, někoho podobného jsme hledali," prohlásil kouč Manchesteru Alex Ferguson, když novou posilu představoval na klubovém webu.

Manchester se v létě pustil do velkého posilování. Kromě De Gey už získal z Blackburnu obránce Phila Jonese za 17 miliónů liber, jen o milion méně údajně stál útočník Ashley Young z Aston Villy.

Reklama

Související témata: