Hlavní obsah

Věk našeho nového trenéra handicap nepředstavuje, tvrdí Čech před návratem do Chelsea

Možná, že i pro něho bylo jmenování třiatřicetiletého Mourinhova učně Villase-Boase trenérem jeho Chelsea překvapením, příchod mladičkého kouče se však českému gólmanovi ve službách Blues Petru Čechovi moc hodnotit nechtělo. A to přesto, že ho před lety na Old Trafford zažil po boku kontroverzního Mourinha. „Jenže to působil v jiné roli. A navíc od té doby uběhlo již několik let,“ vyhýbavě pravil Čech, který se už v pondělí zapojí do přípravy Chelsea.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Po návratu české reprezentace z japonského Kirin Cupu jste tvrdil, že budete především odpočívat. Dění v Chelsea jste ale určitě sledoval...

Telefon jsem sice vypnutý měl a užíval si prázdnin s rodinou, ale samo sebou že jsem sledoval, který trenér nakonec podepíše v Chelsea smlouvu.

Vy jste ho už v Chelsea v Mourinhově éře zažil. Jak na vás působil?

Neznám ho jako trenéra, protože tehdy účinkoval v klubu v jiné roli. Navíc je to už několik let zpátky a on se mezitím se vydal na samostatnou trenérskou dráhu.

Takže vůbec žádné zkušenosti jste s ním neudělal? Osobní vzpomínky na něho rovněž nemáte?

Jako trenéra ho neznám, protože jsem se s ním prakticky nesetkával. A jako člověka? Odpusťte, to bych komentovat nechtěl.

Fotbalový brankář Petr Čechfoto: Právo/Petr Hloušek

Určitě ale pro něho bude výhodou, že nepřichází do neznáma, neboť jednu zkušenost už s Chelsea udělal. Byť v jiné roli...

Samozřejmě že pro něho znalost Chelsea a vůbec britského fotbalu výhodu představuje.

Handicapem by mohl být naproti tomu jeho věk. Vždyť v základní sestavě vašeho týmu nastupují prakticky jeho vrstevníci...

Ve fotbale se neměří podle věku, ale podle kvality. Což platí pro hráče, stejně jako pro trenéry.

Mladý Villas-Boas trenérské kvality nesporně má, když vyhrál s Portem portugalskou ligu bezu jediné prohry a zároveň triumfoval i v Evropské lize. Teď po příchodu do Chelsea prohlásil, že jeho hlavním cílem je probudit v hráčích tu nejvyšší motivaci. Myslíte, že nedostatek motivace vás v uplynulé sezóně srážel a zapříčinil, že jste zůstali bez trofeje?

V motivaci rozhodně problém nebyl. Když člověk hraje v jednom z největších klubů světa a usiluje o prvenství v Premier League a Lize mistrů, nemůže motivaci postrádat.

Mladý Portugalec se nechal rovněž slyšet, že bude preferovat útočný fotbal mnohem víc, než jeho předchůdci.

Nemluvil jsem s ním, takže nemohu sloužit. Natož abych tlumočil jeho názory. Každý trenér poreferuje svůj styl a herní projev, takže věřím, že i ten náš se zlepší. Že nebudeme čekat na soupeře, ale hrát otevřeněji.

Takže žijete v napjatém očekávání, s čím Villas-Boas vlastně do Chelsea přišel...

Každý kouč má svůj způsob trénování, takže uvidíme, jak bude spolupráce s novým trenérem vypadat.

Brankář Chelsea a české reprezentace Petr Čech a trenér brankářů anglického celku Christophe Lollichon (vpravo)foto: ČTK/Kateřina Šulová

Čekají vás na úvod velké galeje?

Gólmani absolvují přípravu pod vedením trenéra brankářů Christopha Lollichona, který je mimochodem v těchto dnech se mnou v Praze, kde mně pomáhá s šestým ročníkem mé fotbalové školy. S ním trávíme většinu času, on má na starosti fyzickou i technickou část přípravy, což pochopitelně konzultuje s hlavním trenérem.

S jakými cíli vůbec půjde Chelsea do nové sezóny?

Budeme chtít vyhrát všechno, co se vyhrát dá. Titul, Ligu mistrů, ostatní poháry. Jako jeden z největších klubů ani nemůžeme mít jiné cíle než vyhrát všechno, co se dá. V průběhu sezóny se samozřejmě uvidí, neboť stačí jeden okamžik a soutěž je ztracená. Můžeme mít v zápase převahu, nastřelit třeba desetkrát tyč a jeden protivníkův gól nás může o naději na vítězství připravit.

Nastávající podzim, to ale není jen Chelsea, ale i česká reprezentace bojující o účast na EURO 2012. Věříte, že s Bílkovým národním mužstvem na baráž dosáhnete?

Skupinu máme rozjetou dobře a baráž je na dosah. Klíčové budou podzimní zápasy ve Skotsku a Litvě, zisk alespoň jednoho bodu z domácího střetnutí se Španělskem by představoval bonus navíc. Nemůžeme očekávat, že by nám Španělé prohrami první místo ve skupině vyklidili, ale na druhou bychom dosáhnout měli. A baráž pak bude padesát na padesát.

Reklama

Související témata: