Hlavní obsah

Trenér Allardyce viní z britských nezdarů ve sportu Thatcherovou

Trenér fotbalistů anglického West Hamu Sam Allardyce viní bývalou premiérku Margaret Thatcherovou z toho, že zabila britský fotbal, ale i další sportovní odvětví. V době jejího funkčního období prý Británie vychovala generaci obézních a sportovně málo nadaných dětí. "Od té doby, kdy Margaret Thatcherová zrušila příplatky pro učitele za trénování mimo školní hodiny, všechny naše sporty na vrcholové úrovni ztratily," uvedl trenér, který se londýnského týmu ujal po jeho nedávném sestupu z Premier League.

Foto: roverd.co.uk, Sport.cz

Sam Allardyce si nebere servítky...

Článek

"Děti jsou dnes častěji obézní a jsou na tom kondičně hůř než kdy dřív. Ztratili jsme spoustu sportovců, které bychom dříve vychovali. S úbytkem hráčů se potýká i fotbal. Thatcherová zabila fotbal, to je bez debat," uvedl šestapadesátiletý kouč.

Thatcherová byla britskou premiérkou za Konzervativní stranu během celých 80. let minulého století. Podle aktuálních statistik na tom ale je současná generace ještě hůř. Nadváhu má každé třetí dítě v Británii a dvaatřicet procent mladých pak praktikuje nějakou sportovní činnost méně než hodinu denně.

"Já jsem jako mladý běhal dvoustovku, čtvrtku, dělal trojskok, hrál kriket a plaval ve volném stylu. Také jsem jezdil na koni, šlo mi to v gymnastice na trampolíně a samozřejmě jsem hrál fotbal. Děti dnes nedělají ani jedno," podotkl Allardyce.

Anglické kluby kvůli tomu musí sahat po stále mladších hráčích, aby už od malička kontrolovaly jejich vývoj. To podle Allardyce není cesta. "Dokud se neprobudíme a neuvědomíme si důležitost školního sportování, nikdy se sportovně nevzpamatujeme," řekl.

Kromě menší kvality však ovlivňuje britské sportovce zřejmě i velký tlak fanoušků a žurnalistů dlouho čekajících na výrazný úspěch. Anglický fotbalista Jamie Carragher nedávno prohlásil, že jeho reprezentační spoluhráči se často bojí víc novinářů než trenéra. Pod podobným tlakem se každoročně ocitají i britští účastníci Wimbledonu, kde domácí čekají na titul z mužské dvouhry už 75 let.

Reklama

Související témata:
Margaret Thatcherová