Hlavní obsah

Za zavřenými dveřmi zkoušel nový trenér Chelsea 23 hráčů. Jen Čecha nepostavil

LONDÝN/PRAHA

Převezl všechny... Nový kouč fotbalové Chelsea Andre Villas-Boas ani trochu netouží, aby mu v prvních týdnech jeho londýnského angažmá někdo koukal do kuchyně. První přípravné utkání se spřáteleným nizozemským Vitesse Arnhem zrušil s odůvodněním, že nepřichází v úvahu hrát byť třeba jen exhibiční zápas pouhých pět dnů po zahájení tréninkového cyklu, druhé utkání s třetiligovým Wycombe Wanderers zase nařídil sehrát v tréninkovém centru Chelsea v Cobhamu za zavřenými dveřmi.

Foto: Jaroslav Podhorský, ČTK

Petr Čech se na první zápas Chelsea pod novým portugalským trenérem jen díval.

Článek

Na premiérové utkání Villas-Boase nesměl nikdo. Ani novináři se za brány v Cobhamu nedostali, protože mladý portugalský kouč si přál, aby se zápas hrál v utajení. Přitom celá fotbalová Anglie byla náramně zvědavá, jak si bude třiatřicetiletý kouč počínat a jaký respekt u hvězd Chelsea má. Proto nezbylo, než propašovat k hřišti pár anonymních zvědů.

„Opravdu je takový, jak na první tiskové konferenci líčil. Pravý opak Mourinha. Žádný muž číslo jedna, ale člověk číslo dvanáct. Nepotrpí si na gesta, hlasité výkřiky, rozhazování rukama. Stojí u postranní čáry, vydává jasné a stručné příkazy a hráči ho respektují,“ cituje The Sun svého zvěda, podle něhož portugalský kouč rozhodl, že žádný z jeho svěřenců nebude na hřišti déle než 45 minut a proto míchal se sestavou.

Chelsea si s týmem Wycombe Wanderers, který hraje třetí ligu, snadno poradila. Vyhrála 3:0, přičemž trenér Villas-Boas postupně vystřídal 23 hráčů ze sedmadvacetičlenného kádru, který má momentálně k dispozici. Český gólman Petr Čech se ovšem v bráně neobjevil. V první půli chytal Hilario, ve druhém poločase Turnbull. Zato osmnáctiletého mladíčka Tomáše Kalase trenér Villa-Boas na trávník poslal a v první půli ho postavil do stoperské dvojice s kapitánem mužstva Terrym.

„Na mužstvu bylo patrné, že trenér prosazuje systém 4-3-3 a hráčům toto rozestavení vyhovuje. Pouze když se Blues bránili, vraceli se k systému 4-5-1,“ popisuje The Sun, co se dalo z prvního vystoupení Chelsea pod novým portugalským trenérem vypozorovat.

Před odletem na asijské turné, kam se Chelsea vydá 20. července, aby se postupně zastavila ke čtyřem zápasům v Malajsii, na Filipínách a v Hongkongu, se Blues představí přece jen v jednom utkání na ostrovech. V sobotu hrají přípravu s Portsmouthem, přičemž na tento zápas budou brány otevřeny pro fanoušky i novináře.

Reklama

Související témata: