Hlavní obsah

Kvůli nepokojům v Londýně byl zrušen fotbalový zápas Anglie s Nizozemskem

LONDÝN

Kvůli nepokojům v Londýně byl zrušen přípravný zápas mezi Anglií a Nizozemskem, který se měl hrát ve středu na stadionu ve Wembley. Rozhodla o tom anglická Fotbalová asociace po poradě s policií. Kvůli násilnostem bylo také odloženo dnešní přípravné utkání Ghana - Nigérie, které se mělo hrát ve Watfordu. Stejně dopadly čtyři duely úvodního kola Ligového poháru West Ham - Aldershot, Charlton - Reading, Crystal Palace - Crawley Town a středeční zápas Bristol City - Watford. V ohrožení je i sobotní utkání prvního kola anglické ligy mezi Tottenhamem a Evertonem.

Foto: Lewis Whyld, ČTK/AP

Při nepokojích v Británii hoří i domy.

Článek

"Panovaly určité obavy o bezpečnost hráčů při cestě autobusem na stadion," řekl šéf FA David Bernstein. "Jsem z toho hrozně smutný, ale tohle byla jediná věc, kterou jsme mohli udělat. Bezpečnost je na prvním místě," dodal.

Na utkání bylo podle agentury AP dosud prodáno přes 70 tisíc vstupenek, za které bude FA vracet peníze. Finanční ztrátu se vedení anglického fotbalu pokusí nahradit zorganizováním zápasu v jiném termínu. "Ale o peníze nejde, teď jsou tady závažnější problémy. Peníze a pojištění budeme řešit časem," uvedl Bernstein.

Nizozemský tým zpráva o zrušení zápasu zastihla ještě před odletem do Británie. "Je to škoda, zůstaneme v Nizozemsku," uvedla mluvčí tamního fotbalového svazu Monique Kesselová.

"Mrzí nás to, ale hlavně kvůli tomu, co se teď děje v Londýně. Zbytek není důležitý. Teď si společně zatrénujeme a příště se sejdeme na konci srpna před zápasem s Bulharskem," řekl manažer anglické reprezentace Franco Baldini.

Nepokoje propukly v londýnské čtvrti Tottenham v sobotu po protestu kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana. Násilníci zapálili několik budov, aut a došlo k rabování obchodů. Poničena byla i část stadionu fotbalového Tottenhamu. Posléze se násilnosti přesunuly také do dalších britských měst.

Rooney: To řádění je šílené 

"Tohle řádění je šílené. Proč lidé dělají své zemi a městu něco takového?" komentoval na sociální síti Twitter události anglický reprezentant Wayne Rooney. "Je to pro naši zemi ostuda. Skončete to, prosím," dodal útočník Manchesteru United.

"Tihle lidé nemají z policie strach ani respekt. Možná by pomohla armáda. Přítomnost vojáků v ulicích by ty lidi přinutila dvakrát přemýšlet o dalších násilnostech," přidal Rooneyho spoluhráč z klubu i reprezentace obránce Rio Ferdinand.

Reklama

Související témata: