Hlavní obsah

Bude start Premier League odložen? Bezpečnost nejde zajistit, myslí si hráči

LONDÝN

Pouliční nepokoje, chaos, rabování. Takové obrázky přicházejí v posledních dnech už nejen z Londýna, ale i dalších anglických měst jako jsou Birmingham, Liverpool nebo Manchester. Výtržnosti už poznamenaly i sport na britských ostrovech, dnešní přátelské fotbalové duely Anglie - Nizozemsko a Nigérie - Ghana byly zrušeny. A reálně hrozí, že odložen bude i víkendový start nového ročníku Premier League. Stalo by se tak vůbec poprvé v novodobé historii.

Foto: Lewis Whyld, ČTK/AP

Při nepokojích v Londýně hoří i domy.

Článek

Vedení anglické nejvyšší fotbalové soutěže sice vydá definitivní verdikt až ve čtvrtek, už teď je ale takřka jisté, že minimálně tři sobotní zápasy, které se všechny mají odehrát v Londýně, budou odloženy. Týká se to zápasů Fulham - Aston Villa, Queens Park Rangers - Bolton a Tottenham - Everton. Něco podobného novodobá historie Premier League (od roku 1992) nepamatuje.

Ještě na začátku týdne šéfové soutěže uklidňovali, že nedělní program londýnské nepokoje neovlivní. Poté, co se však nepokoje přesunuly i do dalších měst, to už však neplatí. Dokonce je možné, že odloženo bude celé kolo.

Rafael Van der Vaart z Tottenhamu.foto: Reuters/Dylan Martinez

Vyděšeni událostmi jsou samozřejmě i hráči, kterých se sobotní start Premier League přímo týká. „Co se v Tottenhamu událo, mě opravdu překvapilo. Vůbec nevíme, jestli budeme v sobotu schopni odehrát zápas, když se nepokoje rozrostly do celého Londýna,“ neskrývá obavy obránce Tottenhamu Younes Kaboul. Právě v Tottenhamu, jedné z londýnských čtvrtí, nepokoje o víkendu odstartovaly.

„Doufám však, že se zápas s Evertonem odehraje. Program v sezóně je už i tak dost našlapaný, takhle bychom museli hrát dvakrát do týdne,“ neztrácí Kaboul naději. Dobře si ale uvědomuje, že na prvním místě je bezpečí. „Proto by asi bylo vhodnější, kdyby se zápasy odložily, pokud by jejich sehrání mělo přinést nebezpečí. Zejména kvůli bezpečí fanoušků. To stojí nad vším ostatním,“ dodává.

„Sám sebe se ptám, jestli je možné o víkendu hrát. V této chvíli si to neumím představit. Viděl jsem televizní záběry a ten chaos v ulicích Londýna je neuvěřitelný. Za tohoto stavu není šance zajistit bezpečnost,“ přidává se Kaboulův spoluhráč Rafael van der Vaart, jenž měl dnes za Nizozemsko sehrát přípravný zápas proti Anglii. Právě kvůli chaosu v Londýně byl ale přátelák zrušen.

Jasněji by mělo být už ve čtvrtek po zasedání šéfů Premier League.

Reklama

Související témata: