Hlavní obsah

Čech před startem Premier League: Do hry o titul se vrátí Liverpool

Opět v roli neohrožené jedničky vstoupí už do své osmé sezóny v anglické Premier League brankář Petr Čech. Věří, že s Chelsea zažije úspěchy na všech frontách. Mužstvo povede nový kouč André Villas-Boas, jemuž je teprve třiatřicet, ale Čech v tom problém nevidí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Není to pro Chelsea trochu risk angažovat tak mladého kouče?

Rozhodně ne. On už své kvality dokázal při předchozím angažmá v Portu, navíc v Chelsea pracoval po boku Josého Mourinha, takže nešel vůbec do neznáma. Navíc podle mě není věk ve fotbale žádný handicap. Ať jste hráč nebo trenér.

Proč si to myslíte?

Pokud na to fotbalista má a je mu šestnáct nebo čtyřicet, tak prostě bude hrát. To samé trenér. Když mu bude pětadvacet nebo sedmdesát a bude nejlepší, je to jedno. Vždycky bude trénovat ty nejlepší kluby světa. Je to v první řadě o kvalitě a osobnosti, což náš trenér určitě je.

Jak na vás Villas-Boas zatím působí?

Zatím tým funguje dobře, v přípravě jsme vyhráli všech osm utkání. Rychle si zvykáme na to, co po nás chce, zápas od zápasu jsme se zlepšovali. Uvidíme, jak začneme soutěž, to bude směrodatné. Začínáme na hřišti Stoke, což je nepříjemný soupeř.

Nový kouč je stejně starý jako někteří vaši hráči. Oslovujete ho křestním jménem?

V Anglii je historicky oslovení pro trenéra boss. Záleží na každém, jak to bere, ale on je ten boss, co odpovídá za tým.

Na co Chelsea v nové sezóně pomýšlí?

Ty cíle jsou pořád stejné. Chceme uspět pokud možno na všech frontách a uvidíme, co z toho vzejde. Věřím, že minulá sezóna bez jediné trofeje byla na dlouho dobu poslední. Ale takové ambice má řada týmů.

Kdo bude vaším největším soupeřem v boji o titul?

Myslím, že to bude stejné. Kromě nás by o titul měly hrát oba Manchestery, asi se tam někde bude motat Arsenal a určitě se do bojů o nejvyšší příčky vrátí Liverpool. Pak jsou tam další týmy jako Everton, Tottenham, nebo Aston Villa, které taky mají velké ambice. Ale podle mě má reálnou šanci hrát o titul pět týmů a mezi nimi budou rozhodovat maličkosti.

Váš kádr se příliš nezměnil. Myslíte, že nebylo potřeba do týmu zasahovat?

Z klíčových hráčů odešel jen Žirkov do Ruska, jinak kádr zůstal plus minus pohromadě. Trenér nejdřív potřeboval hráče pořádně poznat, proto v přípravě tým hodně točil a každý dostal skoro stejnou šanci.

Přišli jen talentovaní mladíci Lukaku, Romeu, Piazon nebo brankář Curtois.

To je investice do budoucnosti. Osa týmu stárne, je potřeba zabudovávat mladé hráče. Klub pak nebude muset tolik utrácet v příštích letech. Třeba Curtois je v devatenácti hodně šikovný a už chytal pravidelně belgickou ligu za Genk a je i v reprezentaci. Teď bude hostovat v Atlétiku Madrid, kde má větší šanci chytat.

Myslíte, že klub ještě někoho koupí nebo naopak uvolní?

Do konce přestupního termínu je ještě relativně dost času, takže ještě nějaké změny mohou nastat. Záležet bude na trenérovi.

V Anglii znovu létaly obrovské peníze za přestupy. Co tomu říkáte?

Anglická liga je velké lákadlo, skoro všichni ji chtějí hrát. Kluby často ani tak velké částky platit nechtějí, jenže pomalu nemají na výběr. Ti, kteří prodávají, mnohokrát zneužívají situace, že je někdo schopen tak velké peníze zaplatit. Je to spíš otázka obchodu a okolností. Některé ty sumy určitě kvalitám hráčů neodpovídají.

Reklama

Související témata: