Hlavní obsah

VIDEO: Filmování, teatrální pád a červená. I to byl zápas Newcastlu s Arsenalem

LONDÝN

Gólu se sice fanoušci v Newcastlu v úvodním kole Premier League proti Arsenalu nedočkali, o vypjaté momenty však nouze rozhodně nebyla. To hlavní se událo v 75. minutě, kdy si útočník Kanonýrů Gervinho snažil v pokutovém území teatrálním pádem vymodlit penaltu. To vytočilo domácího bouřliváka Joeyho Bartona, který si šel vše s hráčem z Pobřeží Slonoviny vyřídit osobně. A pořádná mela byla na světě...

Foto: Jose Manuel Ribeiro, Reuters

Fotbalisté Arsenalu Andrej Aršavin (vlevo) a Tomáš Rosický.

Článek

Vyhlášený bouřlivák Barton se k Gervinhovi kvapem přiřítil a taháním za dres se jej snažil postavit zpátky na nohy. To už se k oběma kohoutům seběhli i ostatní hráči a strhla se potyčka. V ní reprezentant Pobřeží Slonoviny zasadil Bartonovi jemný pohlavek do obličeje, načež se záložník Strak teatrálně skácel k zemi.

Rozhodčí strkanici vyřešil vytáhnutím červené karty pro Gervinha, Barton naopak vyvázl jen se žlutým napomenutím. „To vyloučení nechápu! Měl dát oběma buď červenou nebo žlutou kartu, ale rozhodně to rozhodčí neměl vyřešit takhle,“ čílil se po zápase, ve kterém branka nepadla, Arsene Wenger. „Jsem si stoprocentně jistý, že rozhodčí celý incident ani pořádně neviděl. Červenou si Gervinho nezasloužil,“ pokračoval trenér Arsenalu, za který odehrál 85 minut i český reprezentant Tomáš Rosický.

Ačkoliv podle opakovaných záběrů se zdá, že Gervinho pád ve vápně nafilmoval, Wenger se svého hráče, který přišel před sezónou z francouzského Lille, zastával. „Opravdu pád přifilmoval? Po zápase se dušoval, že tam ke kontaktu došlo. On byl v tu dobu na hřišti, proto mu věřím. Musím se na to ale ještě podívat, nebyl jsem dostatečně blízko,“ řekl Wenger a následně si rýpl i do Bartona.

„Nevím, proč ho Joey Barton chytil za krk a zvedal ho. Nechtěl bych se v tom příliš pitvat, protože to pověsti Premier League nepomůže. Ale Barton prostě nedostal takovou ránu, aby se pak musel dvě minuty válet na trávníku,“ kroutil hlavou. „Spadl jsem ochotně, to nepopírám. Ale přece nemůžete strkat někomu ruce do obličeje! Rozhodčí to vyřešil dobře,“ kontroval vyhlášený bouřlivák, kterého se v létě chtěl Newcastle kvůli kritice vedení zbavit.

„Když někomu sáhnete do obličeje, musíte dostat červenou. Co po mně lidé chtějí? Abych zůstal stát a pustil se s ním do pěstního souboje?" divil se Barton spekulacím o přiměřenosti červené karty pro Gervinha.

Reklama

Související témata: