Hlavní obsah

Chelsea na startu anglické ligy neskórovala, Manchesteru pomohl vlastní gól

PRAHA

V přípravě vyhráli všech osm utkání, ale start do nového ročníku Premier League fotbalistům londýnské Chelsea nevyšel úplně podle představ. Na hřišti Stoke City uhrál favorizovaný tým celé soutěže pouze remízu, navíc pod novým trenérem André Villas-Boasem ani jednou neskóroval. Přitom loni Chelsea začala sezónu pěti výhrami v řadě. Sezónu klub nezahájil vítězstvím poprvé po devíti letech.

Foto: Phil Noble , Reuters

Matthew Etherington ze Stoke City (vlevo) se snaží zastavit hráče Chelsea Florenta Maloudu

Článek

V osmé minutě pořádně protáhl domácího brankáře nepříjemnou střelou Bosingwa, krátce poté si začal rovnat střeleckou mušku Torres. Chelsea byla od začátku zápasu aktivnějším týmem a její hráči se stále hnali dopředu. Po jednom ze soubojů s obránci upadl v pokutovém území Kalou, rozhodčí penaltu nepískl.

Petr Čech se pořádně zapotil po dvaceti minutách zápasu po zmatcích obrany při rohovém kopu Stoke. Po chvíli to zkoušel z pravé strany Walters a český gólman jeho dělovou ránu vyrazil do bezpečí. Na druhé straně se individuální akcí blýskl Ramires, kterého nezastavil veterán Woodgate, ale v konečné fázi poslal balon těsně vedle domácí branky.

Nový kouč Chelsea André Villas-Boas během zápasu na hřišti Stoke Cityfoto: Reuters/Phil Noble

Hosté i ve druhém poločase vrhli všechny síly především do ofenzivní činnosti, ale pečlivá obrana Stoke, kde Huth vycházel úspěšně ze soubojů s Torresem, jim nedávala prostor k bezprostřednímu ohrožení branky. Malouda to bez úspěchu zkusil z dálky. Mohli naopak inkasovat, když Čech v 67. minutě špatně odhadl centr z pravé strany, jenže Walters nedokázal balon usměrnit do branky.

Za dalších pět minut měl plné ruce práce domácí brankář Begovič. Nejprve vytěsnil na břevno střelu střídajícího Anelky a vzápětí úspěšně zasáhl i proti hlavičce Kaloua. Na posledních patnáct minut ještě posilnil útok Chelsea Drogba, ale ani on skóre nezměnil. Fanoušci se tentokrát gólu nedočkali.

Úspěšný vstup za obhajobou mistrovského titulu má za sebou naopak Manchester United, kterému však hodně pomohlo štěstí. Na hřišti týmu West Bromwich se sice United dostali do vedení zásluhou Rooneyho, ale ještě v prvním poločase vyrovnal Long. Devět minut před koncem si však domácí Reid srazil do branky střelu Younga a Manchester mohl slavit tři body.  Přišel však hned o dva obránce - stoper Rio Ferdinand bude kvůli zranění podkolenní šlachy mimo hru přibližně šest týdnů, krajní obránce Rafael da Silva bude s poraněným ramenem chybět ještě o čtyři týdny více.

Český útočník Roman Bednář na soupisce West Bromwiche chyběl.

Anglická Premier League - 1. kolo:
Stoke City - Chelsea Londýn 0:0, West Bromwich - Manchester United 1:2 (37. Long - 13. Rooney, 81. vlastní Reid).

Reklama

Související témata: