Hlavní obsah

VIDEO: Chelsea hned na startu zaváhala. Čecha těší nula, kouč Villas-Boas zuří

LONDÝN

Nevyhrát první zápas sezóny? To zažili fanoušci fotbalové Chelsea po dlouhých devíti letech. V neděli museli příznivci jednoho z horkých favoritů na anglický titul skousnout na stadiónu Stoke City bodovou ztrátu za bezbrankovou remízu hned na startu Premier League.

Foto: Phil Noble , Reuters

Matthew Etherington ze Stoke City (vlevo) se snaží zastavit hráče Chelsea Florenta Maloudu

Článek

Ambiciózní kouč André Villas-Boas nedokázal při své premiéře v roli hlavního kouče Blues vymyslet plán, jak zdolat houževnatou obranu domácích. Podle jeho pozápasových komentářů k tomu přispěla nefér hra soupeře a její tolerování ze strany rozhodčích.

„To množství strkání a tahání za dres bylo jako z jiného světa,“ rozčiloval se kouč v duchu svého učitele José Mourinha. Svoji stížnost by rád vznesl i na plánovaném středečním mítinku s rozhodčími. Chelsea se také cítila poškozena, když se během utkání dvakrát marně dožadovala odpískání pokutového kopu po zákrocích na Franka Lamparda a Fernanda Torrese.

„S tím ale nic nenaděláme. Ve středu se setkáme s rozhodčími a možná budeme mít víc bodů, které s nimi bude třeba probrat. Dokázali jsme se ubránit nebezpečí, které hráči Stoke vytvořili. Ale jsou určité limity strkání a držení, které to dost znemožňují,“ mračil se portugalský stratég.

Bodová ztráta hned na úvod sezóny mrzela i gólmana Petra Čecha, kterého alespoň potěšila vychytaná nula a předvedená hra jeho týmu. „Mrzí mě, že jsme sezónu nezačali vítězstvím, ale Stoke je poměrně nepříjemný soupeř. Mám radost aspoň z té nuly,“ svěřil se český brankář na svém webu.

Čech: Hra nebyla špatná

„I když jsme nevyhráli, předvedená hra určitě nebyla špatná. Soupeř měl hlavně v první půli pár rohů a dlouhých autů, takže jsme v šestnáctce měli dost práce. I já tam svedl hodně vzdušných soubojů, ale přestáli jsme to bez problémů. Postupně jsme se zlepšovali, hlavně druhý poločas byl z naší strany velice dobrý. Měli jsme pár slibných pološancí, bohužel jsme je neproměnili. Domácí asi třikrát podržel gólman,“ okomentoval průběh zápasu Čech.

Anglický tisk kritikou na hru Chelsea a strategii nového kouče spíše šetřil. Přesto upozorňuje, že fakt, že hvězdný celek si nedokázal poradit s dobře organizovanou obranou Stoke, může být varující. Například podle komentáře v seriózním listu The Guardian prý Chelsea chyběl „zabijácký instinkt“.

„Po sterilní první půli začala Chelsea tlačit, dostala míč na zem a hráči si začali pořádně přihrávat. Jenže chyběl jim moment překvapení či zabijácký instinkt, aby hru v ofenzivě trochu roztáhli a vytvořili si nějaké šance. Tady měl Villas-Boas přijít s nějakým nápadem,“ píše The Guardian.

Reklama

Související témata: