Hlavní obsah

VIDEO: Neodstoupím! reaguje Wenger na sílící kritiku odborníků i fandů Arsenalu

LONDÝN

Šest let už fotbalisté Arsenalu marně čekají na zisk jakékoliv trofeje. A jestliže v sezónách minulých mohli jeho fanoušci doufat, že se konečně dočkají, v té letošní je optimismus opustil. Po odchodu Fábregase do Barcelony tvoří kádr převážně mladíci, zkušenost naopak chybí. Pozice trenéra Arsena Wengera už dávno není tak pevná, jak bývala, odborníci a fanoušci mu vyčítají, že za současnou situaci může z velké části právě on.

Foto: Darren Staples, Reuters

Výmluvné gesto kouče Arsenalu Arséne Wengera.

Článek

Carl Jenkinson - 19 let, Emmanuel Frimpong - 19 let, Aaron Ramsey - 20 let, Henry Lansbury - 20 let, Miquel - 18 let. Všichni tito hráči zasáhli v sobotu do ligového duelu s Liverpoolem. Nejstarším mužem na trávníku v barvách Arsenalu byl Rus Aršavin (30), věkový průměr mužstva činil pouhých třiadvacet roků! Samozřejmě že Wenger k tomuto kroku byl rozsáhlou marodkou zčásti donucen, svůj díl viny však nese na svých bedrech i on. Vždyť kolik roků už se o Arsenalu mluví sice jako o sympatickém týmu, ale také jako o mateřské školce, která nemá šanci nic velkého vyhrát...

Zklamaní hráči Arsenalu Robin Van Persie (vpravo) a Samir Nasri béhem zápasu s Liverpoolem.foto: Reuters/Stefan Wermuth

„Prostě nedokážu pochopit, proč Wenger, který v minulosti dokázal, jak skvělým a erudovaným manažerem je, neudělal nic s posílením objektivně nejslabšího místa sestavy, kterým je střed obrany. A to do konce přestupního nezbývá už ani čtrnáct dní,“ diví se ve svém sloupku pro BBC Mark Lawrenson, bývalý hráč Liverpoolu a dnes televizní expert a komentátor.

Zlobu dávají najevo i fanoušci. Po prohře s Liverpoolem vyprovázel hráče i trenéra do kabin pískot a posměšky. „Arsenal obchází pocit nejistoty a je zřejmé, že Wenger je na největším rozcestí, na kterém se kdy v tomto klubu ocitl. Přijít o dva hráče kalibru Fábregase a Nasriho není dobrým signálem,“ říká Lawrenson. Nic na tom nemění fakt, že přestup Nasriho do Manchesteru City uvízl na mrtvém bodě a francouzský záložník nejspíše na Emirates Stadium setrvá. Ani s ním v sestavě však Kanonýři na Liverpool nestačili.

Pro jednou porušit zásady

„Peníze Wenger k dispozici má. Měl by jednou obětovat svoje zásady a trochu přeplatit. Každý fanoušek Arsenalu vám řekne to samé. Proto by měl do toho jít. Pak by stále mohl pomýšlet na umístění v první čtyřce,“ myslí si Lawrenson, že čas na nápravu je stále k dispozici.

Arsenal má po dvou odehraných kolech Premier League na svém kontě pouhý bod a žádnou vstřelenou branku. V součtu i s loňskou sezónou vyhrál z posledních třinácti ligových duelů jen dvakrát. Jednašedesátiletý stratég si dobře uvědomuje, že se nachází v možná nejobtížnější pozici od roku 1996, kdy do klubu přišel. Navenek se ale snaží působit klidným dojmem. „Jestli se cítím pod tlakem? Pod ním se cítím vždycky. Nyní to není o nic horší než kdykoliv jindy.“

Klíčová odveta LM v Udine

Sílící hněv fanoušků však registruje. „Vždycky chcete, aby fanoušci byli spokojení. Ale hlavním cílem podle mě je, abychom měli dobrý tým a dobré hráče. Můžete utratit spoustu peněz a tým budete mít stejně špatný,“ reaguje na slova kritiků ohledně nutnosti posílení kádru. V letním přestupovém období přitom Londýňané získali jen mladíky Jenkinsona s Chamberlainem a Gervinha.

„Není žádná šance, že odejdu. V klubu budu pokračovat a snažit se pro něj odevzdat to nejlepší, co umím,“ stojí si za svým. Už ve středu jej však čeká zápas sezóny, který může o jeho budoucnosti mnohé napovědět. Arsenal zajíždí k odvetě 4. předkola Ligy mistrů na hřiště italského Udine a z domácího klání si veze hubenou výhru 1:0. „Hráče musíme po nepovedeném vstupu do ligy dostat nahoru. Středeční zápas je pro nás nejdůležitější. A hned po něm hrajeme na Manchesteru United,“ uvědomuje si Wenger, že jeho tým nečeká snadná práce.

Reklama

Související témata: