Hlavní obsah

Smutné vyhlídky. Podle Nevilla fotbalisté Anglie ještě deset let nic nevyhrají

Podle bývalého obránce Manchesteru United Garyho Nevilla může anglická fotbalová reprezentace v následujících deseti letech zapomenout na úspěch. V porovnání s ostatními národními týmy prý nemá dostatečně kvalitní hráče.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Zleva Gary Neville.

Článek

"Naše fotbalová kultura je založená na silových hráčích, a proto si myslím, že nejméně deset let nic velkého nevyhrajeme," citovala šestatřicetiletého Nevilla agentura Reuters. "Jsme sice na správné cestě, ale pořád máme co dohánět," dodal obránce, který v průběhu minulé sezóny ukončil kariéru.

Je mu líto mladých kluků

"Nejvíc je mi líto mladých kluků, kteří teď přijdou do reprezentace. Jsou chyceni mezi obrovským očekáváním a skutečností, že sice jsou dobří, ale ne dost dobří, aby vyhrávali turnaje," uvedl.

Neville za Anglii odehrál v letech 1995 až 2007 celkem 85 utkání, vždycky prý pro něj ale znamenaly víc zápasy za Manchester United. "Nechci znít nijak zahořkle, ale mého kamaráda Davida Beckhama po mistrovství světa v roce 1998 zničili a bráchu Phila po Euru 2000 taky. Kariéra v reprezentaci byla jako jízda na horské dráze. Nahoru, dolů a taky pár okamžiků, kdy jsem si říkal, že to je ztráta času," prohlásil.

"Měly by to být skvělé, nejlepší okamžiky života. Ale příliš mnoho fotbalistů se v dresu Anglie bojí následků neúspěchu. Já se považuji za vlastence, ale hrát za reprezentaci byl bonus," uvedl Neville. "Vždycky pro mě byly víc úspěchy s klubem. Takže kdybych si měl vybrat, jestli vyhraju Ligu mistrů s United, nebo Euro s Anglií, vždycky si vyberu United," dodal.

Reklama

Související témata: