Hlavní obsah

VIDEO: Nepískejte na nás, prosí fanoušky Chelsea kouč Villas-Boas

LONDÝN

První výhru v Premier League mohl v sobotu oslavit v roli hlavního kouče André Villas-Boas, ale cestu k ní rozhodně neměl jednoduchou. On i jeho svěřenci si museli vyslechnout pískot a bučení vlastních fanoušků. Po těsném vítězství nad West Bromwich Albion 2:1 se pak na příznivce obrátil s prosbou o větší podporu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Nový kouč Chelsea André Villas-Boas poprvé zvítězil v Premier League v roli hlavního trenéra.

Článek

V úvodním ligovém duelu uhráli Blues jen bezbrankovou remízu a sobotní reparát na vlastním hřišti začali ještě hůř. Už ve čtvrté minutě se Shane Long prohnal kolem Alexe a hosté vedli 1:0. Krátce nato mohl stejný hráč vedení zvýšit, když si poradil i s Johnem Terrym.

Do kabin šli bezradně působící hráči Chelsea s jednogólovým mankem a z tribun se začal ozývat pískot. „Loni jsem zažil, že mě vypískali i v Portu a nakonec sezóna skončila ziskem čtyř trofejí a nikdo už na mě nepískal. Je to prostě přirozená reakce náročného publika. Nejde o nic nového, tohle je všude stejné,“ uvědomuje si Villas-Boas.

Jeho tým, který nastoupil bez zraněného Petra Čecha, se v první půli prezentoval pomalou a nenápaditou hrou a po zásluze prohrával, což se domácím fanouškům pochopitelně nelíbilo.

Potřebujeme klid a podporu, ví Villas-Boas

„Empatie ale může být rozhodující, protože může dostat soupeře pod tlak. Tím, že fanoušci zvýší hlas a podpoří svůj tým, mohou protivníka dostat do úzkých. V lize je několik stadiónů, kde se hostující celek dostane pod tlak už jen kvůli chování fanoušků. My potřebujeme klid a podporu. Když dostaneme gól ve čtvrté minutě, potřebujeme, aby za námi fanoušci stáli,“ vyzýval kouč.

Chelsea se téměř hodinu nedokázala prosadit, Villas-Boas tak zareagoval stažením Salomona Kaloua a nasazením Florenta Maloudy. Nicolase Anelku posunul k Fernandu Torresovi a ze tříčlenné zálohy udělal čtyřčlennou. A portugalskému stratégovi vyšel tento tah dokonale. Anelka po přestávce srovnal a Malouda v závěru vystřelil vítězství.

„Paradoxně jsme v přípravě vůbec nezkoušeli systém 4-4-2, ale hráči jsou natolik dobří, že se ihned dokázali s novým rozestavením srovnat. Pořád ale čekáme na skvělý výkon po celých devadesát minut. Se Stoke jsme měli velmi dobrých 45 minut a proti Albionu také,“ dodal Villas-Boas.

Reklama

Související témata: