Hlavní obsah

Dědek Giggs jde v Nedvědových stopách, získal cenu Golden Foot

Je mu sedmatřicet, v listopadu oslaví už 38. narozeniny. Přesto se úspěchů a trofejí ještě nenabažil. Nedávno velšský veterán v barvách Manchesteru United posunul svůj vlastní rekord jako nejstarší fotbalista, který kdy skóroval v Lize mistrů. Teď zase v Monaku převzal cenu pro vítěze ankety fanoušků Golden Foot, která se uděluje výjimečnému a stále aktivnímu fotbalistovi nad 29 let.

Foto: Armando Franca, ČTK/AP

Velšský fotbalista Manchesteru United Ryan Giggs se raduje z branky

Článek

Cena Golden Foot se poprvé vyhlašovala v roce 2003 a jejím druhým laureátem se stal Pavel Nedvěd, nezapomenutelný český „Grande Paolo“. Nezničitelný Velšan jde do slova a do písmene v jeho stopách. Ryan Giggs letos získal právo otisknout své chodidlo do betonu na Promenádě šampiónů v Monaku.

Sedmatřicetiletý rodák z Cardiffu uspěl v konkurenci Gianluigiho Buffona, Samuela Eto'a, Didiera Drogby, Stevena Gerrarda, Davida Beckhama, Carlose Puyola, Raúla Gonzáleze, Javiera Zanettiho a Xaviho Hernandéze.

Portugalec Luis Figo (vpravo) gratuluje Ryanu Giggsovi z Walesu při vyhlášení cen Golden Foot 2011 v Monaku.foto: ČTK/AP/Lionel Cironneau

„Získat tak významné ocenění je pro mne obrovskou poctou, ocitl jsem se v elitním klubu,“ nechal se slyšet Giggs, jemuž cenu předal monacký princ Albert II. „Během kariéry jsem měl štěstí na plejádu skvělých spoluhráčů, nejlepšího trenéra i nejlepší klub na světě,“ poukázal Giggs. S „Rudými ďábly“ z Manchesteru získal 33 trofejí a řadu individuálních ocenění.

Velšan proto nezapomněl poděkovat kouči Siru Alexu Fergusonovi. „Je tvrdý, ale fér. Vyžaduje od svých hráčů maximum, stejně náročný je ovšem i sám na sebe.“

Přehled vítězů ankety Golden Foot:
2003: Roberto Baggio (It.), 2004: Pavel Nedvěd (ČR), 2005: Andrej Ševčenko (Ukr.), 2006: Ronaldo (Braz.), 2007: Alessandro Del Piero (It.), 2008: Roberto Carlos (Braz.), 2009: Ronaldinho (Braz.), 2010: Francesco Totti (It.), 2011: Ryan Giggs (Wales).

Reklama

Související témata: