Hlavní obsah

VIDEO: Takovou potupu Ferguson nezažil. Můj nejhorší den, přiznal po debaklu od City

MANCHESTER

Takovou potupu ještě nezažil. A navíc v městském derby na Old Trafford a od Citizens k tomu. A to sir Ferguson sedí na lavičce Manchesteru United už čtvrtstoletí. A najednou přijede městský rival a uštědří mu šestigólový výprask. „Byl to pro mě nejhorší den od chvíle, co jsem sem přišel. Nejhorší výsledek v celé historii,“ doznával zdrcený trenér. „Nepamatuji si, že bych někdy prohrál 1:6. Ani jako hráči se mi to nestalo,“ nemohl uvěřit debaklu, s nímž jeho ďáblové odešli.

Foto: Phil Noble, Reuters

Alex Ferguson, manažer Manchestaru United, těžko překousával výprask v městském derby..

Článek

Nejprve odmítl olympijský tým, který měl vést na hrách v Londýně, za pár hodin zažil potupu, jakou nepamatuje. Osmdesát let se totiž nestalo, aby Manchester United prohrál ve svém fotbalovém chrámu takovým poměrem, jako v nedělním duelu 9. kola Premier League. Ve fotbalovém dávnověku ho pokořil Huddersfield 0:6, teď městský rival Manchester City 1:6.

Smrtící červená pro Evanse

„Byl to náš nejhorší den, Po první půli jsme sice o gól prohrávali, ale ten zápas byl pořád hratelný. Vyloučení Evanse však utkání rozhodlo, pro nás představovalo smrtící úder,“ povzdechl si Ferguson, kterého ale ani v tu chvíli určitě nenapadlo, v jaký debakl se zápas promění.

Zvláště, když devět minut před koncem Fletcher výsledek korigoval, takže rýsující se prohra 1:3 se zdála ještě docela přijatelná. Jenže v závěru musel neskutečně trpět, neboť v devadesáté minutě a pak v nastavení vstřelili Džeko a David Silva další tři góly.

Šílené, nechápal, co se dělo

„Šílené, co jsme prováděli, šílený fotbal, jaký jsme hráli. Za stavu 1:4 jsme se pořád vrhali do útočení, takže soupeř chodil ve třech hráčích na naše dva beky. Přitom jsme měli vzadu dva zkušené obránce Rio Ferdinanda a Patrice Evru, takže bych předpokládal, že se něco podobného nestane,“ marně hledal vysvětlení Ferguson.

„Vrátíme se. Do ledna budeme zase v pořádku,“ byl si i přes zdrcující prohru jistý, že výsledek jeho týmem nijak nezacloumá. Pohled na skóre po devíti odehraných kolech mu však na optimismu přece jen trochu ubírá. „V uplynulé sezóně mluvilo skóre v náš prospěch. A v sezónách předchozích zrovna tak. Tentokrát tomu asi tak nebude,“ uvědomoval si kouč Manchesteru United.

Největší Fergusonovy výprasky
23.9. 1989Manchester City - Manchester United 5:1
1.1. 1992Manchester United - Q.P. Rangers 1:4
20.10. 1996Newcastle - Manchester United 5:0
26.10. 1996Southampton - Manchester United 6:3
3.10. 1999Chelsea - Manchester United 5:0
14.3. 2009Manchester United   -  Liverpool 1:4

Mancini: Až za tři týdny řeknu víc

Jeho kolega na lavičce Manchesteru city Roberti Mancini však přehnané euforii nepodléhá, i když Citizens mají na první příčce už pětibodový náskok. „Za tři čtyři týdny vám řeknu o dostizích za titulem víc, ale v tuto chvíli je tahle výhra důležitá pro naše sebevědomí. Nemyslím, že by mnoho týmů dokázalo na Old Trafford vyhrát, natož aby vyhrálo takovým rozdílem, jako my,“ zachovával italský kouč na lavičce Citizens patřičnou pokoru.

„Výsledek 6:1 je důležitý možná pro naše příznivce, ale nikoli pro mě, protože já jsem spokojen hlavně s třemi body.“

Trenér Manchesteru City Roberto Manchinifoto: Reuters/Phil Noble

Přes panující euforii mezi příznivci i ve vedení klubu zůstal Mancini na pevné zemi. A to přesto, že jeho tým získal v devíti zápasech 25 bodů a nastřílel už 33 gólů.

„Pokud chceme zůstat nahoře, musíme se dál zlepšovat a neustále pracovat. Vyhráli jsme jeden zápas, ale United jsou pořád o yard nad námi. A my se od nich máme pořád co učit. Třeba jejich mentalitě,“ přidával.

Balotelli zahrnutý chválou

Slova chvály pro své svěřence ale samozřejmě měl. Pro Balotelliho, který prvními dvěma góly o osudu zápasu rozhodl, pak obzvlášť. „Problém je zatím v jeho věku, neboť je mladý a někdy může dělat chyby. Jako hráč je ale neuvěřitelný, což i tentokrát potvrdil. Podle mého už teď patří mezi pět nejlepších hráčů světa a brzy přijde den, kdy bude na stejné úrovni jako Lionel Messi a Cristiano Ronaldo,“ vyzdvihoval svého mladého krajana, který si prožil před derby krušné chvíle. V jeho domě v Macclesfieldu totiž v noci hořelo a musely zasahovat dva požární vozy.

„Důležité je, že Mario a jeho přítel jsou v pořádku. Požár na něm žádné stopy nezanechal, v derby hrál velice dobře,“ nechtělo se Mancinimu noční událost komentovat.

Reklama

Související témata: