Hlavní obsah

VIDEO: Čech z náhradníka hrdinou. Chytil penaltu i dorážku a slaví s Chelsea postup

Z náhradníka hrdinou utkání. Petr Čech neměl do zápasu čtvrtého kola anglického Ligového poháru proti Evertonu vůbec nastoupit, jenže ve druhé půli byl vyloučen gólman Ross Turnbull, Čech musel do brány a hned vychytal penaltu i následnou dorážku. V zápase si pak připsal další zákroky a dovedl Chelsea k výhře 2:1 v prodloužení.

Foto: ČTK/AP

Petr Čech chytil penaltu Leightonu Bainesovi z Evertonu.

Článek

A kouč Blues André Villas-Boas byl také po zápase nadšený, přesto že šlo „jen“ o Ligový pohár. „Jsem hrozně šťastný, protože jsme byli schopni vyhrát i za velmi nepříznivých okolností. To značí, jak tenhle tým touží po trofejích. Emocionální přínos takového vítězství je pro nás hodně důležitý,“ radoval se portugalský trenér.

Možná si dobře pamatuje, že i slavný José Mourinho, jemuž tehdy dělal asistenta, začal v Chelsea triumfem právě v Ligovém poháru.

I Chelsea měla možnost zahrávat pokutový kop, a to už po čtvrthodině hry. Jenže  Nicolas Anelka vůbec netrefil bránu. Blues se ale přesto ujali vedení, když slovenskému brankáři Jánu Muchovi vypadl lehký oblouček z rukou a míč k překvapení všech skončil v síti.

Rozhodl se čekat do poslední chvíle

Hvězdná chvilka Petra Čecha přišla v 58. minutě. „Dohodli jsme se s trenérem, že v tomhle zápase budu odpočívat, protože program je teď hodně našlapaný,“ vysvětloval plzeňský rodák na svém webu přičiny odpočinku, které vzaly brzy za své. Turnbull fauloval unikajícího Louise Sahu, rozhodčí ukázal na penaltový puntík a gólmanovi červenou kartu. Čech se ihned zvedl z lavičky náhradníků, nasadil si rukavice a lehkým poklusem mířil do branky, kde hned musel čelit pokutovému kopu.

K němu se postavil Leighton Baines, jehož ránu doprostřed brány Čech bravurně vyrazil a poradil si i s následnou nepříjemnou dorážkou. „Jednou už proti mně kopal. Byl jsem rozhodnutý, že budu do poslední chvíle čekat a vyplatilo se to. Kopl ránu doprostřed, já to vyrazil, ale jen k němu. Dorážku zblízka jsem vyrazil taky skokem pod nohy a Cahill pak hlavičkoval vedle,“ popsal gólman.

Čech však přesto kapituloval, když ho v závěru zápasu překonal hlavou Saha. Předtím však Blues několikrát podržel. „Chvíli po té penaltě hlavičkoval jejich hráč na zadní tyči a musel jsem udělat takový tygří skok, abych to chytil. A ještě jsem vykopával jejich nebezpečnou střelu v poslední minutě,“ vypočítával své zásahy. Zápas musel nakonec do prodloužení.

To rozhodl v 116. minutě zápasu další náhradník Daniel Sturridge. „Pak jsme tu šanci využili. Ale i v oslabení jsme hráli dobře a jsme rádi, že jsme postup do čtvrtfinále urvali,“ dodal Čech.

S pohárem se překvapivě loučí v lize neporažený Newcastle po porážce 3:4 v prodloužení s Blackburnem. Liverpool si zařídil postup do čtvrtfinále výhrou 2:1 nad Stoke a lídr Premier League Manchester City rozstřílel Wolverhampton 5:2.

Reklama

Související témata: