Hlavní obsah

V Anglii by už od příští sezony mohla být branková technologie

LONDÝN

Systém na odhalování míče za brankovou čárou by mohl být v anglické fotbalové lize využit už od příští sezony. BBC to řekl generální sekretář anglické asociace Alex Horne s tím, že pokud alespoň jeden ze systémů projde testy, vedení ligy je připraveno zařadit ho do pravidel.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

V Anglii otestují brankovou technologii.

Článek

"Myslím, že technologie na brankové čáře by byla velkým oživením hry," uvedl Horne. "My si už dlouho myslíme, že je to dobré doplnění výzbroje rozhodčích," dodal.

FIFA v současnosti zaměstnává nezávislý institut, aby otestoval devět různých technologií na určování toho, zda skončil míč za brankovou čárou, či nikoli. Konečné výsledky se očekávají v červenci příštího roku.

"Sice to bude časově hodně náročné, ale je možné, že bychom schválenou technologii zařadili už do příští sezony Premier League. V poslední době jsme viděli mnoho chyb při posuzování gólu, protože rozhodčí to nemůže vidět. Musíme jim pomoci k tomu, aby mohli co nejlépe rozhodovat," uvedl Horne.

FIFA dosud zavedení technologie do fotbalu odmítala. Po vlně kritiky, kterou posílil i neuznaný gól anglického reprezentanta Franka Lamparda v utkání mistrovství světa 2010 proti Německu, však začala názor měnit a nyní hledá podobnou technologii, jakou je například "Jestřábí oko" v tenise.

Reklama

Související témata: