Hlavní obsah

Už přes 100 dní čeká Torres v Chelsea na gól. Na mužstvo má ohromný vliv, brání jej kouč

LONDÝN

Nepochybuje o tom, že svůj tým letos do Ligy mistrů dovede. Zároveň je přesvědčen, že ačkoliv se jeho Chelsea zatím v Premier League souží a na titul může zapomenout, i v příští sezóně zůstane koučem týmu okolo Petra Čecha. K výsledkovému progresu by však André Villas-Boas nutně potřeboval i střelecké probuzení spícího kanonýra Fernanda Torrese. Ten během 44 zápasů v londýnském klubu vstřelil pouhých pět branek, ta poslední je navíc už přes sto dní stará.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zklamaný útočník Chelsea Fernando Torres.

Článek
Fotogalerie

19. října loňského roku. To je den, kdy Fernando Torres pomohl Chelsea v Lize mistrů dvěma góly k výhře 5:0 nad belgickým Genkem. Od té doby se však španělský útočník ne a ne trefit a i proto ztrácejí Blues v domácí soutěži na vedoucí Manchester City už propastných patnáct bodů.

I přes mizernou produktivitu však trenér André Villas-Boas sedmadvacetiletého útočníka chválí a vyzdvihuje jeho přínos pro tým. „Nekoukáme na Fernanda jen jako na střelce, on je týmovým hráčem. A na mužstvo má ohromný vliv,“ tvrdí portugalský kouč. Zároveň však přiznává, že Torres si rok od svého příchodu z Liverpoolu stále stoprocentně nepřivykl na herní styl londýnského klubu. „Na trénincích pracujeme na jeho pohybu, aby si zvykl na hru Chelsea co nejrychleji.“

„Samozřejmě bych si přál, aby mi to šlo lépe,“ prohlásil pro klubové stránky Torres. Další příležitost k procitnutí bude mít už dnes, kdy na Stamford Bridge zajíždí druhý Manchester United. „Gól proti United by byl bezpochyby pro Fernanda spouštěcím mechanismem,“ je přesvědčen Villas-Boas.

„V minulosti jsem proti United odehrál dobré zápasy, naposledy jsem dokonce skóroval,“ přidává Torres. Pravda, na podzim sice proti Fergusonově týmu gól dal, Chelsea přesto 1:3 padla. Mimo jiné i proto, že když mohl Torres přidat svou druhou trefu, z bezprostřední blízkosti branku trestuhodně minul.

Po sobotní kanonádě Arsenalu tak nyní tlak leží na Chelsea. Na čtvrté příčce, která jako poslední zajišťuje vstupenku do příštího ročníku Ligy mistrů, má před sedmým Liverpoolem jen čtyřbodový náskok. Ztráta Arsenalu a Newcastlu je ještě menší...

„Je pravda, že bodů jsme měli mít mnohem víc. Hráčům jsem řekl, že pomýšlet na titul je kvůli výsledkovým výkyvům nereálné. Ale technicky vzato jsme stále ve hře ve třech soutěžích. Oba lídři (kluby z Manchesteru) už vypadli z FA Cupu a Ligy mistrů. United už jsou ve hře pouze v jedné soutěži, zatímco my hned ve třech,“ připomíná Villas-Boas.

Portugalský stratég si nepřipouští, že by jeho tým kvalifikovat se do nejprestižnější klubové soutěže světa nezvládl. „Nemyslím si, že skončíme horší než čtvrtí a stejně tak nepochybuji, že tu budu i v příští sezóně,“ prohlašuje sebevědomě.

Reklama

Související témata: