Hlavní obsah

Kouč Capello si troufl moc. Zastal se Terryho a tím porušil smlouvu s asociací

LONDÝN

Přepískl to. Fabio Capello si troufl až moc, když si dovolil otevřeně kritizovat šéfa anglické fotbalové asociace Davida Bernsteina za to, že vedení na něho nedalo a Johna Terryho degradovalo z funkce reprezentačního kapitána. „Capello tím porušil smlouvu, kterou má s naší asociací uzavřenou,“ vytkl okamžitě bývalý výkonný ředitel FA David Davies italskému trenérovi, že nemá mluvit do věcí, do nichž mu nic není.

Foto: Sergio Perez

Trenér Fabio Capello je pobouřen, že bez konzultace s ním zbavili Terryho kapitánské pásky a netají se tím.

Článek
Fotogalerie

John Terry po incidentu přišel o kapitánskou pásku

Na ostrovech to po pátečním verdiktu asociačního vedení, které zbavilo Terryho kapitánské pásky, pořádně vře. Přičinila se o to samotná hvězda Chelsea, když se nechala slyšet, že po degradaci vážně uvažuje o konci reprezentační kariéry, napomohl k tomu i trenér Chelsea Villas Boas. „Nemám do rozhodnutí vedení asociace co mluvit. Kritizovat ho nebudu, ale nesouhlasím s ním. A mě osobně nijak neovlivní, takže John zůstane naším kapitánem,“ reagoval portugalský trenér Chelsea na vynesený trest.

Johna to neovlivní, myslí si Villas Boas

„Jasně že je zklamaný. Samo sebou že ani on s verdiktem nesouhlasí. Nemyslím však, že by to mělo vliv na jeho psychické rozpoložení, natož pak na jeho další výkony. V tomto směru je velkolepý! Vždy byl a dál bude naším kapitánem. Skvělým hráčem a vůdcem na hřišti i mimo něj,“ rozpovídal se Villas Boas o setkání se zraněným Terrym, který jeho týmu citelně chyběl v nedělním ostře sledovaném duelu Premier League s Manchesterem United.

V domovské Itálii pak přilil olej do ohně i reprezentační trenér Anglie Fabio Capello. „Nesouhlasím s rozhodnutím asociace a předsedovi Bernsteinovi jsem to v telefonickém rozhovoru otevřeně řekl. A až se na ostrovy vrátím, znovu mu zopakuji, že neměli Terryho trestat, dokud neproběhne soudní proces: Na civilním soudu je, aby rozhodl, zda se John dopustil trestného činu,“ prohlásil Fabio Capello v rozhovoru pro italskou stanici RAI 1.

Trenér si s Terrym telefonoval

Navíc vyšlo najevo, že měl s Terrym dlouhý telefonický rozhovor, v němž ho ujistil svou podporou a ubezpečil ho, že k přípravnému střetnutí s Nizozemskem 29. února ve Wembley ho nominuje a pro EURO 2012 s ním také stoprocentně počítá. Vedení anglické fotbalové asociace je postoji a veřejnými vystoupeními Capella, který jako reprezentační kouč Albionu pobírá roční plat šesti miliónů liber, pobouřeno.

„Jeho výroky a prezentované názory mohou být v rozporu se smlouvou, kterou podepsal,“ naznačil bývalý výkonný ředitel asociace David Davies pro BBC, že Terryho aféra může dál eskalovat a promítnout se i do vztahů mezi vedením FA a trenérem Capellem.

Capella se přitom zastal manažer Manchesteru United sir Ferguson. "Není nic špatného mít vlastní názor," prohlásil v rozhovoru pro Sky Sports News. "Není přece pochyb o tom, že nejdůležitější postavou v každém klubu a u každého mužstva je manažer."

Na Ostrovech se mezi tím hodně spekuluje, kdo by mohl Terryho v roli kapitána nahradit. Nejčastěji se skloňují jména liverpoolského Stevena Gerrarda, dále pak Rio Ferdinanda z Manchesteru United, který mimochodem nosil kapitánskou pásku v době prvního Terryho degradace, a brankáře Manchesteru City Joe Harta.

Reklama

Související témata: