Hlavní obsah

Tatík Redknapp je pro Anglii jednoznačnou volbou. Uvolní ho ale Tottenham?

LONDÝN

Hráči Tottenhamu ho familiárně nazývají tatíkem. „Opravdu. Inspiruje nás, dodává nám potřebnou energii, on je klíčem k tomu, čeho jsme letos dosáhli. Je jako náš tatík,“ vychvaluje manažera Harry Redknappa záložník „Kohoutů“ Scott Parker. Teď se stal ze čtyřiašedesátiletého tatíka Redknappa nejvážnější uchazeč na funkci reprezentačního kouče Anglie, na níž ve středu rezignoval Fabio Capello.

Foto: Juan Medina, Reuters

Trenér Tottenhamu Harry Redknapp je pro fotbalovou Anglii jednoznačnou volbou.

Článek
Fotogalerie

Podporu mu vyjadřují všichni. Hráči současného reprezentačního kádru Albionu i ostrovní fotbalové legendy, ruku by pro něho zvedli jeho trenérští kolegové v Premier League i třeba Capellův předchůdce u národního týmu Švéd Sven Göran-Eriksson. Harry Redknapp je necelé čtyři měsíce před evropským šampionátem v Polsku a na Ukrajině pro anglický fotbal první volbou, na níž neměmí ani to, že asociační vedení dočasně pověřilo národního týmu Stuart Pearce, Capellova asistenta a trenéra jedenadvacítky. Ten bude na lavičce 29. února ve Wembley vpřípravném zápase s Nizoezemskem.

„Redknapp je skvělý chlap a každý by ho jako manažera anglické reprezentace miloval, protože si umí hráče získat a ti by šli za ním. Byl by to pro Anglii fantastický manažer,“ nechala se slyšet legenda anglického fotbalu Paul Gasgoigne.

Potřebujeme Angličana, přidal se Rio Ferdinand

„Pro mě je jasnou volbou. Dobrý chlap a top trenér. A  Angličan k tomu. A my v tuto chvíli nepotřebujeme nikoho jiného, než anglického manažera,“ přidal se do kampaně za instalování Redknappa na trenérskou lavičku Rio Ferdinand, o němž se nejčastěji mluví jako o muži, který po Terrym převezme kapitánskou pásku.

Právě ta se stala důvodem rezignace italského kouče Capella. Ten totiž trval na tom, že Terry viněný z rasistických urážek mladšího bratra Rio Ferdinanda Antona má kapitánem Anglie zůstat do doby, než o jeho provinění rozhodne civilní soud. Vedení asociace přesto Terryho kapitánské pásky zbavilo, což Capello kritizoval v rozhovoru pro italskou televizní stanici RAI 1. A svůj nesouhlas dal najevo i na středečním jednání asociačního vedení, kde nakonec funkci složil.

Pro fotbalovou Anglii to představovalo šok, z něhož se léčí debatami o novém trenérovi. A právě z nich vychází Redknapp jako jasná volba. Problém je ovšem v tom, že „tatík Harry“ je smluvně vázán v Tottenhamu, jehož vedení se odmítá k případnému uvolnění svého kouče vyslovit. A to přesto, že vedení FA naznačilo, že je ochotno přistoupit i na finanční kompenzaci. „Je Angličan, fotbalu rozumí a v Tottenhamu odvádí skvělou práci,“ vyzdvihuje Redknappova plus bývalý trenér Albionu Eriksson. Pro kouče „kohoutů“ se vyslovil i trenér Sunderlandu Martin O´Neil, o němž se v zákulisí rovněž spekuluje jako o jednom z možných uchazečů o uvolněné trenérské křeslo.

„Jsem zklamaný a smutný z toho, kam situace dospěla. Capello se ale stejně chystal opustit po skončení EURO Anglii a já celou dobu jasně preferoval Harryho. V Tottenhamu odvedl v posledních čtyřech letech vynikající práci a šanci u reprezentace si zaslouží. Zvláště teď, kdy už může být v úplném klidu, neboť se zbavil soudních můr,“ rozpovídal se O´Neil, přičemž připomněl, že Redknapp byl zbaven právě v tomto týdnu obvinění z daňových úniků.

Volbu Redknappa by preferovali i hráči. Mezi prvními se ozval Wayne Rooney, ale přidal se třeba i Rio Ferdinand a další reprezentanti.

Šéf kohoutů Levy mlčí

Spousta expertů však nevěří, že dojde k dohodě a Tottenham Redknappa uvolní. „Vedení asociace situaci prostě nezvládlo a teď se navíc stalo rukojmím Tottenhamu. Jsem skeptický, že by ho Spurs pustili od rozdělané práce, když mají takovou šanci na Champions League. A že by působil zároveň do konce května v Tottenhamu a u reprezentace, to také nejde,“ nechal se slyšet bývalý reprezentant Danny Mills. Jeho mínění podporuje i mlčení, jímž se klubové vedení Tottenhamu zahalilo. Šéf Spurs Daniel Levy jen prohlásil, že nebude nijak komentovat úsilí asociační generality získat pro reprezentaci právě Redknappa.

"Musí se sám rozhodnout, zda chce pokračovat v práci u nás nebo vést národní celek. My chceme jediné - aby zůstal," byl o trochu sdílnější ředitel Tottenhamu Keith Mills.

Spekuluje se o Venablesovi i Mourinhovi

Proto padají i další jména. Stuart Pearce, bývalý Capellův asistent a trenér jednadvacítky, který byl pověřen dočasným vedením národního týmu v únorové přípravě s Nizozemskem,  Roy Hodgson z West Bromwiche, zmiňovaný Martin O´Neil... Legenda anglického fotbalu Paul Gasgoigne by zase preferovala Terry Venablese. „Dal bych mu novou šanci,“ zasazuje se o to, aby se Venables k reprezentaci znovu vrátil. Průzkum agentury YouGov prováděný exkluzivně pro The Sun odhalil, že 42 procent fotbalových příznivců by si přálo jako manažera Redknappa, přičemž na druhé příčce figuruje se 17 procenty José Mourinho vázaný nyní v Realu Madrid.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články