Hlavní obsah

Ruský majitel Chelsea zaplatil vyhozeným trenérům 64 miliónů liber. Teď chystá další balík

LONDÝN

Rovných 64 miliónů liber vyplatil ruský majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič v uplynulých čtyřech letech trenérům, které ze Stamford Bridge předčasně vyhodil. Mourinhovi, Grantovi, Scolarimu a Ancelottimu. Teď možná chystá další milióny, neboť mladý portugalský kouč Villas-Boas je také na odstřel. A to zaplatil 28 miliónů liber, aby ho v létě do Chelsea přivedl.

Foto: Archiv

Roman Abramovič s rodinou.

Článek
Fotogalerie

Situace Chelsea je na pováženou. V Premier League figuruje na čtvrté příčce, sen o titulu je ztracen a není vůbec jisté, zda se Blues kvalifikují alespoň do předkola příštího ročníku Ligy mistrů.  Z Ligového poháru rovněž vypadli, takže jim zbývá jen FA Cup a jarní pokračování v Champions League. Jenže při současné formě a výsledcích je otázkou, jak Chelsea v těchto soutěžích dopadne. Vždyť v posledním ligovém duelu vedla nad Manchesterem United už 3:0, ale přesto se musela spokojit jen s remízou. To pochopitelně Abramoviče rozladilo, takže teď je v tréninkovém centru v Cobhamu v jednom kuse.

V sobotu před duelem s Manchesterem sledoval celý trénink, v úterý přišel zase, a dokonce postával na trávníku, ve středu se zúčastnil hodnocení zápasu, poté měl dlouhé jednání s ředitelem klubu Michaelem Emenalem. Hráči jsou údajně ohromeni Abramovičovým zájmem, takže se okamžitě vynořily spekulace, že pozice Villase-Boase není zdaleka tak pevná, jako před pár týdny. Už i proto, že ruský finanční oligarcha chtěl údajně od hráčů slyšet jejich názor na zvolenou taktiku. „V takových chvílích je pro trenéra už situace nesnesitelná. Sám jsem to v posledních měsících v Chelsea zažíval,“ citují anglická média Carla Ancelottiho, jenž na Stamford Bridge předčasně skončil. Mladý portugalský trenér Villas-Boas byl přitom Abramovičovým koněm. Ruský majitel neváhal vyplatit Ancelottimu a členům jeho realizačního týmu odstupné 15 miliónů liber za předčasné ukončení smlouvy a do Porta poslat dalších 13 miliónů liber, aby Villase-Boase uvolnilo. Z klubové účetní uzávěrky vyplynulo, že v posledních čtyřech letech zaplatil Abramovič 64 miliónů liber jen za to, že předčasně propustil José Mourinha, Avrama Granta, Luize Felipe Scolariho a Carla Ancelottiho.

Teď má možná nachystané další, až vypakuje Villase-Boase...

Reklama

Související témata: