Hlavní obsah

Ve finále Sportovce roku tři fotbalisté

PRAHA

Tři fotbaloví reprezentanti jsou v nominaci na Sportovce roku 2003 podle prvního kola hlasování sportovních novinářů. Mezi kolektivy je pak velkým favoritem fotbalová reprezentace Česka, která pod vedením trenéra Karla Brücknera vybojovala postup na EURO 2004. Výsledky vyhlásily Klub sportovních novinářů ČR a agentura BPA.

Článek

Slavnostní vyhlášení Sportovce roku se uskuteční v sobotu 20. prosince. Vyhlášeny tu budou i tři nejlepší kolektivy, Sportovní hvězda ČT, kterou volili diváci, Sportovní legenda, Cena Emila Zátopka a Junior roku. Ankety a slavnostní večer zastřešuje název Sportovní hvězdy roku 2003.

Favorité se rýsují tři

Nominovaná desítka je hodně nabitá, ale nejčastěji padají tři jména: Kateřina Holubcová  mistryně světa v biatlonu, Martin Koukal  mistr světa v běhu na lyžích, Pavel Nedvěd  kapitán české fotbalové reprezentace a hvězda Juventusu Turín.

"Se všemi třemi jednáme a hledáme řešení, jak je na slavnostní večer dopravit. Holubcová a Koukal mají závody mimo republiku, Nedvěd hraje v neděli s Lecce Serii A. Vypadá to přesto slibně. Chybět bude jen Milan Hejduk, jemuž pokračuje NHL, ostatní nominovaní sportovci i kolektivy ze všech anket budou zastoupeni," uvedla předsedkyně představenstva agentury BPA Jana Obermajerová.

Valenta bez bodu

V novinářské anketě se objevila jména 76 jednotlivců a 27 kolektivů. Divácká anketa už byla uzavřena. "Vypadá to opět na nejobeslanější anketu u nás," prozradila Obermajerová. V minulých letech počet respondentů překračoval čtvrt miliónu. Legendu opět vybírali novináři. Zatím ale tají, kdo bude následovat po Emilu Zátopkovi, Věře Čáslavské a Jiřím Raškovi. Juniory pak vybírá Nadace české sportovní reprezentace.

Poprvé v historii ankety nezískal její obhájce ani bod. Olympijský vítěz lyžař-akrobat Aleš Valenta se nevešel ani na jeden ze 186 platných anketních lístků prvního kola. Několikanásobný vítěz ankety oštěpař Jan Železný, který zůstal na atletickém MS bez medaile, skončil ve druhé desítce.

Bohatý program

Na slavnostní večer, který bude konferovat Jan Kovařík, je připraven i bohatý program. Vystoupí v něm mimo jiné zpěvačky Vondráčková, Machálková, Filipová, Absolonová, Blanarovičová, zpěváci Muk, Žbirka, Maxa, kytarista Brabec, houslista Svěcený.

Pro nejlepší jsou připraveny i zajímavé finanční odměny. Sportovec roku získá čtvrt miliónu korun, druhý v pořadí 200 000, sportovec na bronzové příčce 170 000. Vítězný kolektiv si rozdělí sto tisíc, nejlepší junior si přilepší o 50 000 korun. Sportovní hvězda ČT dostane na rok propůjčený vůz Škoda, odměněni budou i vylosovaní respondenti.

Finalisté ankety Sportovec roku:
Jednotlivci (v abecedním pořadí):
Martin DOKTORkanoistika
Milan HEJDUKlední hokej
Štěpánka HILGERTOVÁvodní slalom
Ilona HLAVÁČKOVÁplavání
Kateřina HOLUBCOVÁbiatlon
Jan KOLLERfotbal
Martin KOUKALběh na lyžích
Pavel NEDVĚDfotbal
Karel POBORSKÝfotbal
Roman ŠEBRLEatletika
Kolektivy:
Basketbalistky Česka
Fotbalisté Česka A
Volejbalisté Česka

Reklama