Hlavní obsah

Neoblékejte se jako Arabové, prosí fanoušky Newcastlu vedení klubu

Newcastle

Přestaňte se oblékat jako Arabové! Přesně takový vzkaz vyslalo vedení Newcastle United svým fanouškům. Výjimku mají ti, u kterých jde o jejich běžný styl oblékání. Příznivci tradičního anglického celku začali na stadion St. James‘ Park chodit v arabských hábitech nebo pokrývkách hlavy poté, co klub převzala investiční skupina podporovaná Saúdskou Arábií.

Foto: Lee Smith, Reuters

Vedení Newcastlu prosí fanoušky, aby se zdrželi nošení tradičního arabského oblečení

Článek

„Newcastle United laskavě žádá příznivce, aby se na zápasech zdrželi nošení tradičního arabského oblečení nebo pokrývky hlavy inspirované Blízkým východem, pokud by takové oblečení běžně nenosili," píše se v oficiálním prohlášení.

Akce fanoušků je vnímána jako scestná ukázka podpory vůči novým majitelům. Vedení klubu tvrdí, že i když se jeho vlastníci nad oblečením příznivců nijak nepohoršovali, časem by mohla být podobná gesta považována za stereotypická nebo kulturně urážlivá.

„Všichni návštěvníci jsou jako vždy podporováni v tom, aby nosili oblečení, které je pro jejich vlastní kulturu nebo náboženství běžné, a aby nadále reprezentovali široké a bohaté multikulturní komunity a skupiny, od kterých se klubu dostává podpora," stojí dále v dopise fanouškům.

K převzetí týmu ze severovýchodu Anglie novými majiteli došlo 7. října. Newcastle se tak oficiálně stal vůbec nejbohatším klubem Premier League.

Newcastle se v tabulce nejvyšší anglické soutěže krčí na předposledním místě. Po osmi odehraných zápasech mají Straky, jak se klubu přezdívá, jen tři body, když postupně remizovaly se Southamptonem, Leeds United a Watfordem.

Reklama

Související témata: