Hlavní obsah

Křetínský chce lovit v anglických fotbalových vodách. Odnést to ale může Sparta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miliardář Daniel Křetínský, vlastník fotbalové pražské Sparty, by se podle britských médií mohl stát spolumajitelem anglického West Hamu. Uvažuje prý o koupi 27 procent akcií aktuálně čtvrtého klubu Premier League, jehož dres obléká i trojice krajanů Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetinský stále doufá v návrat dvojice Rosický - Kadlec.

Článek

Nákup by Křetínského údajně vyšel zhruba na 700 milionů liber (tj. 21,3 miliardy korun), napsal britský list Daily Mail. Podle webu Sky News by se transakce mohla uskutečnit už v první polovině listopadu a součástí dohody by mohla být i následná opce Křetínského na úplné převzetí klubu v budoucnu.

Otázkou ale zůstává, pokud by Křetínský získal ve West Hamu majoritní podíl, jak by se pak vypořádal s tím, že UEFA zapovídá v evropských fotbalových soutěžích účast více klubů s jedním většinovým majitelem. Křetínský totiž od roku 2004 vlastní se skupinou J&T pražskou Spartu a vytvořil z ní finančně nejstabilnější fotbalový klub v zemi.

West Ham od roku 2010 vlastní britští podnikatelé David Sullivan a David Gold, kteří drží 51 a 35 procent akcií. Důležitou roli v chodu klubu hraje také místopředseda Karren Brady.

Upevnění postavení

„Akvizicí části klubu britské Premier League, jedné z nejprestižnějších fotbalových soutěží světa, by Křetínský výrazně upevnil své postavení v evropském fotbalu, což by se například z reputačního hlediska příznivě promítlo v dalších oblastech, v nichž mezinárodně podniká," naznačuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády.

Šestačtyřicetiletý Křetínský je podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s odhadovanou hodnotou majetku ve výši 87,8 miliardy korun.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Fotbalisté West Hamu postoupili přes Manchester City

V minulosti už projevil zájem o akcionářský vstup do Southamptonu, tentokrát jde o ještě větší rybu z anglického fotbalového rybníku. Křetínský je mimo jiné majoritním vlastníkem Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a podniká také v médiích.

Reklama

Související témata: