Hlavní obsah

Augusta: Vadí mi opomíjení extraligových mistrů

PRAHA

Světový pohár v hokeji začne až na konci srpna, už nyní ale musely být oznámeny soupisky. Nominaci odkryl i nový kouč české reprezentace Ivan Hlinka. Zda jím složený tým dokáže napravit nezdar na nedávném mistrovství světa ukáže až čas, přesto se už rozhořely diskuse o správnosti výběru. Svůj názor sdělil pro Sport.cz i bývalý kouč národního týmu Josef Augusta.

Foto: Právo

Josef Augusta

Článek

"Nominace na Světový pohár se mi líbí. Není zde v podstatě žádné překvapení. Je to zřejmě opravdu to nejsilnější mužstvo, jaké momentálně můžeme dát k dispozici. Přesto si myslím, že se v nominaci mohlo objevit více hráčů z extraligy, než jen osamocený Dopita.

Především mi připadá divné neustále opomíjet poslední extraligové mistry ze Zlína. Neobjevili se na mistrovství světa, nyní na ně nezbylo místo ani v týmu pro SP. Přitom alespoň jeden nebo dva hráči by si podle mne nominaci zasloužili. Osobně by se mi zamlouvali například Jaroslav Balaštík nebo Miroslav Blaťák.

Balaštík měl skvělou sezónu v domácí extralize a je prověřen i na mezinárodní úrovni. Blaťák je zase juniorským mistrem světa, a vedle Martina Hamrlíka odehrál výbornou sezónu. A jsou tu další hráči, kteří během roku hráli Euro Hockey Tour a byli dostatečně vyzkoušeni.

Ale nominace je věcí Ivana Hlinky a já to samozřejmě plně respektuji. Záleží na trenérovi, jaké hráče vybere a kterým věří. Až čas ukáže, jestli udělal dobře a jaké toto mužstvo opravdu bude. Proto se ani nechci pouštět do srovnávání tohoto týmu a celku, který hrál na mistrovství světa.

Jinak Světový pohár je zcela určitě prestižní turnaj, všechny týmy budou hrát v nejsilnějším možném složení. Hlavními favority jsou bezesporu Američané a Kanaďané. Ti navíc v posledních letech dokazují, že jsou schopni vyhrávat velké turnaje i s mnohem slabším kádrem, vždyť kromě olympiády vyhráli i poslední dva světové šampionáty.

Kanada i Amerika navíc budou chtít před vlastními fanoušky znovu světu dokázat, že oni jsou nejlepší. Ale je třeba počítat i se Švédy, Rusy a pevně věřím, že i s námi. I když je samozřejmě v hokeji možné všechno, nemyslím, že se bude opakovat debakl z posledního Světového poháru 1996, kdy jsme vysoko prohráli s Německem."

Reklama