Hlavní obsah

Eliáš: Kanadský styl je často účelnější

PRAHA

Spolupráci s Martinem Havlátem si po utkání Světového poháru s Německem, v němž čeští hráči rozstříleli soupeře 7:2, pochvaloval útočník Patrik Eliáš. "Česká chytrost je fajn, ale poslední třetina ve Švédsku nám ukázala, že důležitá je také jednoduchost, rychlost a tvrdá práce," říká forvard New Jersey Devils v rozhovoru pro Právo.

Článek

Jak vám před čtvrtfinálovým duelem pomohla páteční výhra o pět branek nad Německem? Určitě byla důležitá z psychického hlediska. V první třetině jsme se sice nemohli trefit, ale zůstali jsme trpěliví. Na ledě to pak od druhé třetiny vypadalo lehčí, než to ve skutečnosti bylo. Hráli jsme ale dobře.

V jednom útoku jste se poprvé na turnaji objevil s Martinem Havlátem a zdá se, že vám to klapalo. Že budeme hrát spolu, jsem věděl od čtvrtka a byl jsem natěšený. Na tréninku jsem cítil, že to bude klapat. Oba jsme dali gól, kéž by nám to vydrželo. Snad jsme formu správně načasovali na čtvrtfinále.

Znamená to, že ze dvou proher ve Skandinávii se tým definitivně oklepal? Kdybychom třeba všechno vyhráli, tak jsme zase možná trochu podcenili čtvrtfinále. To teď absolutně nehrozí. Porážky nás, doufám, dostatečně poučily. Česká chytrost je fajn, ale poslední třetina ve Švédsku nám ukázala, že důležitá je také jednoduchost, rychlost a tvrdá práce. Kanadský styl je kolikrát účelnější. Dneska se už těžko dostává technickým způsobem přes čtyři hráče do útočného pásma.

Nakonec hrajete čtvrtfinále se Švédskem, vyhovuje vám více než Finové? Těžko říct. Švédové jsou hokejovější a zároveň asi silnější. Na druhou stranu Finové proti nám zahráli skvěle organizovanou hru, k ničemu nás nepustili. Člověk si v takovémhle turnaji moc nevybere.

V úterý se tedy bude hrát na užším kluzišti, než jaké je v helsinské Hartwall Areně. Vyhovuje vám to? Pro mě je užší kluziště určitě lepší, jsem na něj zvyklý, lépe se orientuji.

Němce jste porazili nejvyšším rozdílem ze všech týmů. Dali jste tím najevo, že se s vámi stále musí počítat. Cítíte to stejně? Mají právo mít z nás obavy. Když odehrajeme zodpovědně celý zápas, dopadne to dobře.

Porazit dvakrát v řadě stejný tým je vždy těžké, to by mohla být ve Švédsku vaše výhoda. Netuším, jestli se na to Švédové dívají stejně. Předpokládám ale, že to bude hodně vyrovnaná čtvrtfinálová bitva.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články