Hlavní obsah

Kanada chystá odvetu za Nagano

TORONTO

Šest let stará porážka v semifinále olympijského hokejového turnaje v Naganu stále budí ze snu kanadské hokejisty. Sobotní semifinále Světového poháru s českými hokejisty proto berou jako jedinečnou příležitost, jak se zbavit olympijského traumatu. Stejně jako v Naganu, i nyní mají Kanaďané skvěle rozjetý tým a před očima mají jen vítězství.

Článek

Čeští hokejisté znepříjemnili turnaj v Naganu zejména Waynu Gretzkému. Olympijský triumf je totiž jediným úspěchem, který legendárnímu hokejistovi v jeho bohaté sbírce úspěchů chybí.

V Naganu se poprvé v historii představily týmy se všemi hvězdami. Zámořská NHL byla přerušena a Gretzky měl jediný cíl - získat s Kanadou plánované zlato. Fenomenální brankář Dominik Hašek však Česku vychytal postup po samostatných nájezdech.

"Náš tým byl bezvadný. Sešli se v něm skvělí hráči a řada lidí si myslela, že není možné, abychom nevyhráli," vrátil se Gretzky v rozhovoru pro zámořská media do roku 1998. Kanada také v Naganu vyhrála všechny tři zápasy v základní skupině a ve čtvrtfinále porazila Kazachstán.

Poté ale narazila na český tým, vedený koučem Ivanem Hlinkou. "Bylo to největší překvapení, které nás poznamenalo. Bylo těžké něco takového spolknout, protože naše mužstvo bylo fantastické," přiznal Gretzky. Celý svět poté obletěly záběry hokejisty s číslem 99, sedícího se zdrceným výrazem na kanadské střídačce.

V aktivní sestavě zbyl jen Foote

Zatímco ze současného českého týmu slavné naganské vítězství přímo na ledě zažilo osm hráčů plus současný kouč Vladimír Růžička, kanadský tým doznal daleko větších změn. Aktivně se turnaje v roce 1998 zúčastnil pouze obránce Adam Foote. Současná brankářská jednička Martin Brodeur tehdy pouze kryl záda Patricku Royovi a útočník Joe Sakic se těsně před zápasem zranil.

"Byla to první olympiáda pro hráče z NHL a skončila pro nás trochu nepříjemně," zavzpomínal Foote. "Stalo se to ale a patří to již minulosti," mávl rukou třiatřicetiletý bek Colorada.

Řada jeho mladších spoluhráčů si však naganský turnaj pamatuje, jako by to bylo včera. "Byl jsem v autobuse a jeli jsme na zápas juniorské ligy do Halifaxu. Když jsem se podíval v hotelu na výsledek, byl jsem trochu znechucený," řekl nejlepší hráč letošního Stanleyova poháru Brad Richards z Tampy.

Češí maji letos na kontě dvě výhry

Oba celky se však od té doby utkaly mnohokrát, dvakrát i v letošním roce. V přípravě před mistrovstvím světa vyhráli Češi 8:5, v osmifinálové skupině šampionátu pak 6:2. Kanada však přesto turnaj vyhrála a obhájila zlaté medaile. "Dvakrát nás přehráli. Řada hráčů z jejich týmu je i zde. Mají schopné a talentované hokejisty," podotkl obránce Jay Bouwmeester.

Hráč Floridy by však v kanadské sestavě mohl v sobotu nakonec chybět. Mezi šestici vyvolených beků se totiž dostal až poté, co se zranil Wade Redden. Jeho problémy s levým ramenem však již ustoupily a obránce Ottawy se znovu zapojil do tréninku mužstva. "Chtěl jsem vyzkoušet, zda to půjde. Ještě to není na sto procent, ale jsem rád, že to šlo alespoň takhle," řekl Redden, který zkoušel i střílet.

Kanada bude v semifinále hodně spoléhat na výkon Martina Brodeura, zatím nejlepšího brankáře turnaje. Alespoň podle průměru 0,75 inkasovaného gólu na zápas. "Když máme výborného brankáře, mají hráči větší volnost, než když za ně chytá pouze někdo průměrný. A Marty to dokazuje nejen v New Jersey, ale i v reprezentaci," pochválil svou jedničku kouč Pat Quinn.

Reklama

Související témata: