Hlavní obsah

Zpackanou sezónu ještě s Chelsea zachráníme, věří gólman Čech

Praha

Reprezentace pro něho představuje hotové vysvobození. Zvláště teď, kdy jeho Chelsea prožívá prachmizernou sezónu. Dokonce snad vůbec nejhorší za osm let, co Petr Čech na Stamford Bridge působí. „Zvládneme to. Sezóna ještě skončí úspěšně,“ doufá a věří kapitán národního týmu Petr Čech, že se nakonec všechno v dobré obrátí a jeho tým zpackané týdny v dalším průběhu jara napraví.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zklamaný gólman Chelsea Petr Čech sedí na trávníku, zatímco hráči Fulhamu slaví gól.

Článek

Chelsea je na ostrovech na tapetě v jednom kuse. Aby ne, když se v Premier League trápí, v tabulce se propadla až na pátou příčku a strachuje se, aby se vůbec dostala do příštího ročníku Champions League. A na scéně Ligy mistrů to s ní není o mnoho lepší, neboť v první osmifinálové partii prohrála v Neapoli 1:3 a v domácí odvetě bude muset dohánět dvoubrankové manko.

Zůstala jim Liga mistrů a FA Cup

„Naštěstí na tom nejsme jako Arsenal, který musí smazat čtyřgólovou ztrátu, aby partii s AC Milán dovedl alespoň k prodloužení. Dvougólové manko není neřešitelné. Zvláště, když jsme venku vstřelili gól, jenž nám nahrává," věří Čech, že Chelsea domácí odvetu zvládne a přes Neapol do čtvrtfinále postoupí.

A v lepší dny příští v Premier League doufá pochopitelně také.  „Na titul jsme museli už dávno zapomenout, neboť naše ztráta na vedoucí týmy Manchesteru City a United je veliká. Šance na třetí příčku ale ještě pořád žije, protože za tři týdny hrajeme s Tottenhamem a na výsledku tohoto zápasu bude hodně záležet. Pravdou ale je, že tuto partii už ve svých rukou nemáme, protože další výsledky „kohoutů" ovlivnit nemůžeme. Proto se soustředíme hlavně na boj o čtvrté místo, neboť Arsenal je před námi jen díky lepšímu skóre," kalkuluje český legionář ve službách Chelsea, co na jeho Blues ve zbývajících kolech čeká.

„Sezóna se ještě zachránit dá. Pokud uhrajeme další kolo Ligy mistrů a postoupíme co nejdál v FA Cupu, bude nakonec úspěšná, tvrdí Petr Čech.

Vzpoura hráčů? Samé nesmysly

Pro fanoušky jsou však tyto dílčí cíle slabou útěchou. Pro ruského majitele klubu Romana Abramoviče rovněž. Proto žádný div, že na ostrovech se spekuluje o neodvratném konci mladého portugalské kouče Villase-Boase, noviny jsou plné střetů s hráči, které údajně má, dokonce o otevřené vzpouře skupiny fotbalistů, do níž měl údajně patřit i Čech, se mluví a píše.

„V britských novinách se objevuje spousta nesmyslů a nepravd, které nelze brát za směrodatné. Zvláště, když se tyto spekulace přebírají dál a dál, takže z nich vzniká guláš, jenž se těžko vysvětluje," odmítá Čech zvěsti, že atmosféra v Chlesea je hodně hustá a půda pořádně horká.

„Chelsea je pod permanentním tlakem médií od chvíle, co se v ní objevil Abramovič a klub začal být úspěšný. Momentálně se nám nedaří, takže tlak se stupňuje a různých nesmyslů a spekulací se objevuje víc a víc. Člověk se s tím musí naučit žít," usmívá se Čech zvěstem, jež se vynořují den co den.

I s mítinkem, na němž se ruský finanční oligarcha Abramovič sešel s některými hráči a chtěl slyšet jejich názor na portugalského kouč Villase-Boase, to bylo údajně jinak, než se prezentovalo. „Právě to byla jedna z věcí, o níž se v novinách hodně spekulovalo a která se ve skutečnosti udála odlišně, než bylo prezentováno," vysvětluje Čech.

Trenérův konec? Nejsem majitel, opáčil Čech

O tom, zda se proti trenérovi s výjimkou portugalsky mluvící trojice hráčů postavili všichni fotbalisté Chelsea včetně něho, však mluvit nechce. „Bez komentáře," pravil lakonicky a ani další trenérovo působení na Stamford Bridge glosovat nechtěl. „Nejsem majitel, nesedím ani v klubovém vedení."

Připustil však, že navzdory odhodlání zachránit sezónu, nepanuje v Chelsea právě dvakrát dobrá nálada. „Když jsou špatné výsledky, nemůže být ani nálada ideální. Těžko někomu něco vytýkat, protože trenér i všichni hráči se snaží momentální situaci změnit, jenže problém je v tom, že se úsilí v trénincích neodráží ve výsledcích na hřišti. Někdy je to až frustrující," připouští Petr Čech, přesto ho neopouští víra, že jeho Chelsea zpackanou sezónu ještě zachrání.

Reklama

Související témata: