Hlavní obsah

Rosický: Nová smlouva? Stačilo podat si s Wengerem ruku

Praha

Znovu září. Tomáš Rosický je na jaře klíčovým hráčem Arsenalu. Režíruje jeho hru a trefil se už jak v Premier League tak i v Lize mistrů. „Jsem zdravý, mám formu a hraju pravidelně, to jsou rozhodující faktory, proč se mi daří. Na mém postavení v klubu se ale nic nemění. Pozici si musím vybojovat svými výkony," řekl v telefonickém rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Simon Dawson, ČTK/AP

Tomáš Rosický.

Článek

V pondělí Arsenal oficiálně oznámil, že s kapitánem české reprezentace podepsal novou smlouvu. Na jak dlouho, klub nezveřejnil. „Nemohu to říct ani já. Opravdu ne. Tyhle věci si komunikuje Arsenal. Na vedení záleží, kdy co oznámí. Já to plně respektuji," pravil omluvně. Odmítl se vyjádřit i ke spekulacím, že nový kontrakt je za stejné peníze na dva roky.

Jsem veterán, smál se

„Kolem smlouvy se toho hodně napsalo. Smál jsem se, když některá média psala, že hraju tak dobře proto, že to je o smlouvu. Bylo to úplně jinak. Už před časem mne kouč Arséne Wenger oslovil. Slíbil jsem mu, že nikam neodejdu. Podali jsme si na to ruku. To stačilo. Zbývaly jen formality. Kdy se co podepíše a oznámí, bylo v režii klubu," prozradil.

V Arsenalu je od léta 2006, v lednu 2008 utrpěl zranění podkolenní šlachy a osmnáct měsíců byl mimo hru. Návrat byl zdlouhavý a těžký. „Arsenal pro mne znamená strašně moc. Jsem šťastný, že mohu v tomto slavném klubu dál hrát. Jak dlouho to bude, neřeším. Dokud mi bude sloužit zdraví a budu mu platný," říkal vážným hlasem.

Arsenal bojuje o třetí příčku tabulky a Rosický ho táhne. Je velitelem mladého týmu, v němž je nejstarší... „Jen se nebojte říct veterán, je to tak, jsem veterán," smál se. „Pro mužstvo, které hraje o špičku, je důležité věkové složení. My máme hodně mladých kluků, perspektivní tým. Taková je filozofie klubu. Ale zvládáme to. Škoda vypadnutí z Ligy mistrů, i tak jsme byli kousíček od zázraku, když jsme ze čtyřgólového manka z Milána doma umazali tři branky. Chyběl kousíček, ale Milán je zkušený. Pro nás byl výkon v tom utkání velkým povzbuzením," konstatoval.

Arsenal momentálně pluje v Premier League na vítězné vlně. Ale pořádně napíná nervy fanoušků. Otáčí zápasy, v nichž prohrává. Čtyřmi v jedné řadě dokonce vytvořil nový rekord soutěže... „To jsou nervy i pro nás. Musíme se snažit, abychom si nějaký zápas konečně udělali lehčí a vedli od začátku. Otáčení totiž stojí strašně moc fyzických i psychických sil. Na druhou stranu to svědčí o síle a kvalitě našeho mladého týmu. Jsme bod od třetího Tottenhamu a tři body před Chelsea. Naším cílem je třetí příčka a přímý postup do Ligy mistrů," pravil.

Uprostřed se cítí nejlépe

Nejen fanoušci Arsenalu jsou z jeho jarní formy nadšení. Média se shodují, že hraje jako ve svých nejlepších letech před zraněním. Rosický to vidí ale trochu jinak. „Momentální jásání mě nebere, i když těší. Když se podívám zpátky, pak nemohu říct, že bych zklamal v nějakém zápase, v němž jsem nastoupil. Tohle tedy není žádný Rosického boom. Sešly se ale tři velice důležité faktory: jsem zdravý, hraji pravidelně, takže mám rytmus i formu. Jsem v pohodě," vypočítal. „Herně mi to před tím sedlo i v reprezentaci. Vždyť jsem byl například druhý nejlepší nahrávač v součtu všech kvalifikačních skupin," dodal.

Jako každý fotbalista chce hrát pravidelně, takže teď je spokojený... „Nemyslím si, že bych předtím neměl formu. Ale nastoupil jsem třeba ve dvou zápasech, z nichž jsem měl dobrý pocit, jenže kouč mě stejně ze sestavy vyndal, což není příjemné. Potřebuji hrát co nejvíc, to je pro mne důležité. Teď je to optimální."

Wenger ho znovu postavil do středu zálohy, hraje za hrotem van Persiem a jde mu to k duhu. „Ve středové řadě jsem hrál už na všech místech, včetně defenzivního záložníka proti Manchesteru United. Vždycky se snažím všude odvést maximální výkon. Ale je pravda, že uprostřed a na místě pod hrotového hráče mi to momentálně vyhovuje nejlépe," přiznal.

Na EURO se těší

Poprvé hrál Rosický na evropském šampionátu v roce 2000. O čtyři roky později pomohl týmu k bronzovým medailím. Na tom posledním chyběl... „Kvůli zranění. O to víc se teď na šampionát těším. V současném zatížení ale na šampionát ještě nemyslím. Hlavně si přeji, abych byl zdravý a ve formě," přál si nahlas.

Pochopitelně ho zajímá, jak si vedou i jeho spoluhráči z reprezentace. „V nabitém programu je nesleduji nijak detailně, na to není čas. Spíš jen výsledkově, a jestli hrají. Věřím, že se sejdeme všichni zdravotně v pořádku a ve formě. V plné síle máme na to, abychom minimálně postoupili ze skupiny, i když to bude těžké," rozloučil se Tomáš Rosický.

Reklama