Hlavní obsah

Everton - Sunderland 1:1Fotbalista Boltonu Muamba stále bojuje o život

Liverpool
Aktualizováno

Čtvrtfinálový zápas Anglického poháru mezi Tottenhamem a Boltonem byl předčasně ukončen po kolapsu boltonského záložníka Fabrice Muamby. Lékaři přímo na hřišti bojovali o život třiadvacetiletého hráče deset minut poté, co se poblíž středového kruhu bez kontaktu s jiným hráčem zhroutil a přestal dýchat. Podle vyjádření týmu je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Hráč Sunderlandu John O´Shea (v pruhovaném) bojuje o míč proti Timu Cahillovi z Evertonu během utkání FA Cupu.

Článek

Bývalý hráč anglické jednadvacítky zkolaboval za stavu 1:1 ve 41. minutě zápasu. Přivolaní záchranáři k jeho oživování přímo na hřišti použili defibrilátor a dýchání z úst do úst. V úsilí podle BBC pokračovali i při následném převozu do nemocnice.

Za bývalým hráčem Arsenalu a Birminghamu Muambou odcestovali do nemocnice i trenér Owen Coyle a útočník Kevin Davies. Informaci agentury Reuters, která s odvoláním na Sky Sports uvedla, že Muamba je v nemocnici stabilizovaný, vyvrátil klub ve svém prohlášení. "Nachází se v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. Nyní nebudeme poskytovat další informace," napsal klub spolu s nemocnicí v prohlášení citovaném AP.

"Modlíme se za Fabrice Muambu, myšlenkami jsme u něj a jeho rodiny. Je to skvělý člověk," uvedla Fotbalová asociace prostřednictvím svého účtu na Twitteru. "Je to hrozné, co se mu během zápasu stalo, všichni se za něj modlíme," napsal na stejné sociální síti Rafael van der Vaart z Tottenhamu, který spínal ruce už na trávníku.

V dalším čtvrtfinále nevstoupil vydařeně trenér David Moyes do svého jedenáctého roku na lavičce fotbalistů Evertonu. Jeho svěřenci remizovali ve čtvrtfinále Anglického poháru doma se Sunderlandem 1:1 a čeká je odveta na hřišti soupeře.

Moyes přišel do liverpoolského týmu v roce 2002 a debutoval 16. března vítězstvím nad Fulhamem. S týmem dosud nezískal žádnou významnou trofej, nejblíže tomu byl v roce 2009 v Anglickém poháru, avšak ve finále Everton podlehl Chelsea.

K postupu do semifinále stejné soutěže dnes nevykročil nejlépe, jeho tým se Sunderlandem po ráně z kopačky Phillipa Bardsleyho ztrácel už ve 12. minutě. Za jedenáct minut dokázal hlavičkou srovnat Tim Cahill, jenže další gól už Everton i přes převahu nepřidal.

Anglický pohár fotbalistů - čtvrtfinále:
Everton - Sunderland 1:1 (23. Cahill - 12. Bardsley)
Tottenham - Bolton 1:1 (předčasně ukončeno)

Reklama

Související témata: