Hlavní obsah

Čechův případ změnil před lety pravidla na anglických stadionech. I proto Muamba přežil

Londýn
Aktualizováno

Sám si podobné hrůzné chvíle zažil, takže se dovede víc než kdo jiný vcítit do rozpoložení rodiny a všech blízkých Fabricia Muamby, třiadvacetiletého záložníka Boltonu, jehož v duelu FA Cupu s Tottenhamem sklátil infarkt. Dost možná, že i díky českému legionáři v bráně Chelsea Petru Čechovi mladý fotbalista přežil, neboť se mu dostalo okamžité lékařské pomoci a byť v kritickém stavu, přesto mohl být do nemocnice převezen.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Fabrice Muamba je po srdeční zástavě odnášen z trávníku na nosítkách.

Článek

Už šest let uběhlo od chvíle, kdy v ligovém duelu Chelsea s Readingem zůstal po střetu se záložníkem Stephenem Huntem ležet český gólman Petr Čech s proraženou lebkou bezvládně na trávníku. Jemu se ještě pomoci dostalo, i když převoz do nemocnice trval až neskutečně dlouho... Celou půlhodinu musel v šatně čekat, než dorazí sanita záchranné služby, i když se zmítal mezi životem a smrtí.

Když se však zranil Čechův náhradník Cudicini, nebylo nikoho, kdo by mu pomohl. Právě případ českého reprezentanta vyburcoval celou Anglii a fotbal na ostrovech.

Cahillovy emoce a triko s nápisem

„Chelsea tehdy podala stížnost, neboť sanita nebyla na stadionu k dispozici a všechno trvalo dlouho. Proto došlo ke změně pravidel, kterou všechny kluby okamžitě odsouhlasily. Od té doby musí být sanita s kompletní posádkou přímo u hřiště, takže proto mohli lékaři Muambu okamžitě defebrilovat. Snad mu včasný zásah pomůže," uvědomuje si Petr Čech, že právě jeho případ pomohl k záchraně života třiadvacetiletého hráče Boltonu, jenž ještě nedávno nastupoval v barvách anglické reprezentační jedenadvacítky a hrál ve stejném dresu s Čechovými současnými spoluhráči Gary Cahillem a Danielem Sturridgem.

„Pro oba to bylo hrozně emotivní. Pro Garryho obzvlášť. On a Sturridge, jenž v Boltonu hostoval, byli celou událostí zasaženi nejvíc.  Ale třeba Bertrand také, protože se s Muambou znají z mládežnických reprezentací Anglie," přiznával Čech, že sobotní smutná událost na White Hart Line dolehla na všechny hráče Chelsea, na zmíněné trio pak ze všech nejvíc. I proto třeba Cahill po gólu vstřeleném v nedělním pohárovém čtvrtfinále do sítě Leicesteru vykasal dres, pod nímž měl tričko s nápisem: „Modlete se za Muambu."

Stav Muamby je dál kritický

„Strašné, co se stalo. Vím, co musí cítit jeho rodina, protože něco podobného prožívali i moji blízcí, když jsem před šesti lety utrpěl těžké zranění hlavy. Nezbývá než doufat, že všechno dobře dopadne," myslí na mladého hráče původem z Demokratické republiky Kongo i Petr Čech.

Třiadvacetiletý Muamba leží od sobotního večera dál v londýnské nemocnici a poslední kusé zprávy o jeho zdravotním stavu jsou poněkud optimističtější. Podle prohlášení, jež Bolton vydal, je schopen samostatně dýchat, rozeznává členy rodiny a správně reaguje na otázky. Začal také hýbat rukama a nohama.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články