Hlavní obsah

Kudlu do zad jsem Villasi-Boasovi nevrazil, brání se kouč Chelsea Di Matteo

Londýn

Sezóna se zdála být pro fotbalovou Chelsea už ztracená, ale po vyhazovu kouče Andrese Villase-Boase (AVB) a jmenování asistenta Roberta di Mattea jeho dočasným nástupcem z počátku března se na Stamford Bridge začaly věci obracet k lepšímu. Italský kouč připouští, že si jeho bývalý portugalský kolega poštval proti sobě starší hráče v týmu, ale odmítl, že by jakkoliv podrýval autoritu AVB.

Foto: Paul Hackett, Reuters

John Terry (vpravo) a trenér Chelsea Roberto Di Matteo

Článek

„V žádném případě jsem proti němu nijak nekonspiroval. Všechna rozhodnutí jsme dělali společně. Vždy jsem se choval nanejvýš profesionálně a loajálně vůči klubu, trenérům a fanouškům," bránil se Di Matteo v rozhovoru pro Eurosport, že by snad svému bývalému kolegovi „vrazil kudlu do zad".

Villase-Boase podle svých slov i po vyhazovu z Chelsea velmi respektuje. „Je to skvělý kouč a vynikající člověk. Vždycky jsem ho obdivoval," ujišťoval někdejší italský reprezentant, který se narodil ve Švýcarsku.

Vůbec neváhal

„Ale když jsem dostal tuhle nabídku, vůbec jsem neváhal. Svoji novou roli si zasloužím. Jak by člověk mohl váhat, když dostane šanci vést jeden z nejdůležitějších klubů na světě. Noví trenéři prostě nahrazují své kolegy, kteří mají špatné výsledky nebo nenaplňují očekávání. To je ve fotbale přirozené," pokračoval Di Matteo.

Po jeho jmenování dočasným hlavním trenérem se v Anglii psalo, že u hráčů nemá žádný respekt. Po odvetě osmifinále Ligy mistrů proti Neapoli se zase posměšně naráželo na chování Johna Terryho na lavičce Chelsea, který údajně koučoval tým místo Di Mattea.

Pravdou ale je, že pod vedením jedenačtyřicetiletého Itala postoupil tým do semifinále Anglického poháru a také mezi nejlepších osm klubů v Lize mistrů, přestože pozice Chelsea vypadala po úvodní porážce 1:3 v Neapoli téměř beznadějně.

Neshody jsou běžné

Nad problémy mezi některými zkušenými hráči a koučem Villasem-Boasem jen mávl rukou: „Ještě jsem nezažil kabinu nebo jakoukoliv skupinu hráčů, která by byla pro trenéra snadno kontrolovatelná. Samozřejmě jsou tady velmi silné osobnosti a občas se během sezóny vztahy mezi nimi vyostří. To je ve fotbalovém klubu, kde se musí vítězit, normální."

Chelsea se ve středu utká v Premier League s Manchesterem City. Pokud zvítězí a Arsenal prohraje s Evertonem, můžou se Di Matteovi svěřenci posunout do elitní čtyřky, tedy na místa zaručující místa v Lize mistrů.

„Určitě by bylo špatné, opravdu špatné, kdybychom neskončili v první čtyřce. Ale o téhle možnosti vůbec nepřemýšlím. My jsme Chelsea, máme skvělé hráče a uděláme maximum, abychom dosáhli alespoň toho, co je pro nás minimálním cílem pro sezónu," dodal Di Matteo.

Reklama

Související témata: