Hlavní obsah

Čechova bilance? Dvě kulatá jubilea, dvakrát čisté konto

Dvě kulatá jubilea oslavil během uplynulých tří dnů český gólman ve službách londýnské Chelsea Petr Čech. V sobotním duelu proti Tottenhamu nastoupil k 250. zápasu v Premier League, v úterý v noci vyrukoval v Lisabonu k padesátému utkání této sezóny. A v obou duelech vychytal nulu, což jen dokazuje, do jak skvělé formy se na jaře dostal. „S Benfikou jsme uhráli dobrý výsledek a byla by škoda ho v odvetě prohospodařit,“ pochvaloval si při návratu na ostrovy český legionář, že jeho Chelsea má postup do semifinále Champions League naservírován doslova na stříbrném podnosu.

Foto: ČTK/AP

Petr Čech vychytal podruhé po sobě nulu.

Článek

Stejně jako v sobotu na Stamford Bridge v ligové konfrontaci s Tottenhamem měl i v úterní noci na lisabonském Estadio da Luz Čech velkou zásluhu na tom, že Chelsea neinkasovala a uhájila podruhé v řadě čisté konto. Zvláště v 67. minutě při hlavičce Jardela se český gólman blýskl bravurním zákrokem!

"Byl jsem dobře postavený a rychle zareagoval. Navíc jsem vyrazil míč do míst, kde byli naši hráči a mohli balon odkopnout," glosoval dost možná rozhodující moment prvního čtvrtfinále.  Osm minut poté totiž vstřelil Kalou vítězný gól Chelsea.

„Vyšla nám taktika. Chtěli jsme v první řadě pozorně bránit a pokusit se dát nějaký gól z rychlého protiútoku. Benfica hraje hlavně doma výborně, a proto jsme zhustili střed hřiště, abychom co nejvíc eliminovali její kombinační styl. Nemínili jsme dopustit, aby se dostávala do přečíslení," prozrazoval záměry, které kouč Di Matteo mužstvu naordinoval.

I přes nesmírně cennou výhru, která umocnila postupové naděje jeho týmu, Čech po závěrečném hvizdu trochu zalitoval. „Škoda, že nám nevyšly ještě poslední dva brejky a nepřidali jsme ještě jednu branku. I tak ale musíme být spokojeni. Vždyť gólem po krásné akci Torrese jsme byli odměněni za trpělivost, navíc Mata trefil tyč," liboval si, že postup do semifinále Champions League má jeho tým na dohled. Zvláště, když k odvetě nastoupí příští středu doma na Stamford Bridge,  kde se mu v osmifinálové partii s Neapolí povedl dokonalý obrat.

„Máme semifinále skutečně blízko a byla by škoda příležitost prohospodařit. Věřím, že domácí odvetu zvládneme a dotáhneme postup do konce. V osmifinále jsme z prvního zápasu venku doháněli ztrátu po prohře 1:3, teď máme daleko lepší pozici," uvědomoval si Čech a začal hned myslet na sobotní duel Premier League s Aston Villou i třeba semifinále FA Cupu s Tottenhamem uprostřed dubna.

Zvláště, když se Chelsea v letošní sezóně daří na pohárové scéně daleko víc než na ligové. V FA Cupu už v semifinále je, v Champions League je před ní semifinálová brána otevřená dokořán.

Reklama

Související témata: