Hlavní obsah

Anglie má nástupce Capella. Albion na Euru povede Hodgson

Po třech měsících má anglická fotbalová reprezentace trenéra, povede ji Roy Hodgson. Jen měsíc před mistrovstvím Evropy dnes jmenovala kouče West Bromwiche k národnímu týmu anglická asociace (FA). Smlouvu Hodgson obdržel na čtyři roky, u klubu po sezóně za dva týdny skončí.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Nový trenér anglické fotbalové reprezentace Roy Hodgson

Článek

"Je to nejdůležitější práce v anglickém fotbale a to privilegium jsem dostal já," prohlásil Hodgson, který se v 64 letech stal vůbec nejstarším koučem u týmu Anglie v historii.

Místo bylo volné od únorové rezignace Itala Fabia Capella, který nesouhlasil s tím, že FA bez jeho svolení odebrala kapitánskou pásku Johnu Terrymu. Ten měl potíže kvůli údajnému rasistickému chování.

Národní tým vedl od té doby dočasný kouč Stuart Pearce a dlouho se zdálo, že ho vystřídá Harry Redknapp z Tottenhamu. Byl jediným kandidátem, jenže o víkendu dostali členové asociace od West Bromwiche souhlas oslovit Hodgsona a rychle se dohodli.

Nový trenér má bohaté zkušenosti, které sbíral v různých zemích 35 let, jenže na přípravu na Euro má pouze něco málo přes měsíc. Angličané do šampionátu vstoupí 11. června zápasem s Francií, ve skupině se utkají ještě s Ukrajinou a Švédskem.

Hodgson se pyšní titulem Trenér roku

"Nezbývá než doufat, že si s tím poradíme, budeme pracovat jako tým a dosáhneme výsledku, který tady v Anglii každý očekává a chce," uvedl nový kouč. Rozhodly pro něj hlavně obrovské mezinárodní zkušenosti a znalosti. "A také je momentálně jediným anglickým trenérem v Premier League, který má ocenění Trenér roku," uvedla asociace. Tuto cenu získal v roce 2010 poté, co dovedl Fulham do finále Evropské ligy. Pak dostal angažmá v Liverpoolu.

Hodgson trénoval už tři reprezentační týmy. V 90. letech vedl Švýcarsko, mezi lety 2002 a 2004 Spojené arabské emiráty, naposledy před pěti lety Finsko. Ve West Bromwichi je od loňského února a v současnosti je s ním na 10. místě Premier League. Mezi jeho svěřence ještě na podzim patřil i Roman Bednář.

Premiéru na reprezentační lavičce si Hodgson odbude 26. května v přípravném zápase s Norskem v Oslu.

Reklama

Související témata: