Hlavní obsah

Manchester United plodí boháče, miliardář Ferguson jim vévodí

Londýn

Je zase o pět miliónů liber bohatší než loni a s majetkem přibližně 32 miliónů liber je podle Sunday Times nejbohatším fotbalovým trenérem na Britských ostrovech. To je vizitka Sira Alexe Fergusona, skotského kouče Manchesteru United. Být „rudým ďáblem“ se každopádně vyplatí. Na druhém místě je Ir Roy Keane, který většinu hráčské kariéry také strávil na Old Trafford, kde byl dvanáct let Fergusonovým svěřencem.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Trenér Manchesteru United Alex Ferguson

Článek

Dvaatřicet miliónů liber, to je v přepočtu téměř miliarda korun, přesněji přibližně 984 miliónů korun. A to prosím vyhlášený britský nedělník do svého přehledu logicky nezahrnuje stav bankovního konta. Žebříček je sestaven z takzvaně identifikovatelného jmění, jakým jsou příjmy, majetek, ostatní aktiva jako je výtvarné umění, závodní koně nebo významné podíly ve veřejně obchodovatelných společnostech.

To je sumička Sira Alexe, nejbohatšího trenéra na Britských ostrovech. Druhý Roy Keane ztrácí na Fergusona tři milióny liber. Trénovat začal v Sunderlandu, finančně se mu však vyplatilo hlavně působení v Ipswich Town, kde skončil loni. Na Keana pak další tři milióny liber ztrácí třetí Francouz Arséne Wenger, manažer Arsenalu.

Jinak i tento přehled potvrzuje zjištění prestižního magazínu Forbes, že Manchester United je nejbohatším fotbalovým klubem na světě. Bodují totiž i další absolventi z Old Trafford. Sedmý je Steve Bruce, který do loňska vedl Sunderland, devátý pak Mark Hughes z Queens Park Rangers.

Nejbohatší trenéři na Britských ostrovech podle Sunday Times
1.Sir Alex Ferguson (Manchester United)32 miliónů liber
2.Roy Keane29 miliónů liber
3.Arséne Wenger (Arsenal)26 miliónů liber
4.Giovanni Trapattoni (Irsko)20 miliónů liber
5.Roberto Mancini (Manchester City)18 miliónů liber
6.Sven-Göran Eriksson16 miliónů liber
7.Steve Bruce14 miliónů liber
8.Harry Redknapp (Tottenham)12 miliónů liber
9.Roy Hodgson (WBA/Anglie)11 miliónů liber
Mark Hughes (QPR)11 miliónů liber
11.Martin O’Neill (Sunderland)10 miliónů liber
Přehled zahrnuje zjistitelný majetek, ne výši bankovního konta.

Reklama