Hlavní obsah

Abramovič chce pro nový stadión Chelsea koupit slavnou elektrárnu

Londýn

Majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič hodlá pro nový stadion svého týmu zakoupit pozemek s proslulou tepelnou elektrárnou Battersea. Podle prohlášení klubu, za který chytá český reprezentační brankář Petr Čech, by tam měl vyrůst stadión pro 60.000 diváků.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Fotbalisté Chelsea gratulují Danielu Sturridgovi (druhý zleva) k brance.

Článek

Finalistu Ligy mistrů trápí právě malá kapacita hlediště současného stadionu, na němž Chelsea hraje už od roku 1905. Tribuny Stamford Bridge pojmou necelých 42.000 fanoušků, což je ve srovnání s jinými anglickými i evropskými velkokluby málo.

Nová aréna fotbalistů Chelsea by měla vyrůst téměř u břehu Temže, hned vedle elektrárny Battersea, která se po svém uzavření v roce 1983 stala symbolem industriální minulosti Londýna. Proslavila ji i hudební skupina Pink Floyd, která stavbu s čtyřmi typickými komíny použila na obalu svého alba Animals.

Situaci ovšem ztěžují komplikované vlastnické vztahy. Na Stamford Bridge má totiž malý majetkový podíl skupina fanoušků sdružená v organizaci Chelsea Pitch Owners, která vlastní všechny ochranné známky i název klubu. Pokud by se proti stěhování postavila, musel by se klub obejít bez svého tradičního názvu.

Pozemky s elektrárnou Battersea, vzdálené necelých pět kilometrů od Stamford Bridge, by mohly Abramoviče údajně přijít až na 400 miliónů liber (12,3 miliardy korun).

Reklama

Související témata: