Hlavní obsah

Chelsea - Liverpool 2:1VIDEO: Čechův zákrok století rozhodl finále FA Cupu, Chelsea udolala Liverpool

Aktualizováno

O tom momentu se bude ještě dlouho mluvit. Brankář Petr Čech vyrazil osm minut před koncem hlavičku Andyho Carrolla na břevno – možná byl míč za čárou, možná ne, gól však neplatil. Fotbalisté Chelsea tak v londýnské Wembley porazili ve finále FA Cupu Liverpool 2:1 a český gólman s nimi získal Anglický pohár již počtvrté. Góly vítězů dali Ramires a Drogba, snižoval Carroll.

Byl to gól, nebo nebyl? Carroll vs. Čech

 
Článek
Fotogalerie

Liverpool vyhrál FA Cup do soboty sedmkrát, Chelsea šestkrát, ve finále této soutěže se však tito soupeři utkali poprvé. Oba týmy prožívají průměrnou ligovou sezónu, přitom však mířily za ziskem dvou pohárů. „Reds" již vyhráli Carling Cup, „Blues" pak ještě čeká finále Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov.

Finále FA Cupu
Chelsea - Liverpool 2:1 (1:0)on-line
Branky: 11. Ramires, 52. Drogba - 64. Carroll
Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanovič, Terry, Cole - Mikel, Lampard - Ramires (76. Meireles), Mata (90. Malouda), Kalou - Drogba. Trenér: Di Matteo.
Liverpool: Reina - Johnson, Škrtel, Agger, Enrique - Spearing (55. Carroll), Henderson - Downing, Gerrard, Bellamy (78. Kuijt) - Suárez. Trenér: Dalglish.

Favoritem zápasu byla přece jen Chelsea, která v ligové tabulce získala o dvanáct bodů více než soupeř. Svoji roli také velmi brzy potvrdila. Mata v 11. minutě vyslal vpřed Ramirese, ten utekl Gerrardovi a poté Jose Enriquemu a střelou k bližší tyči otevřel skóre. Čistě svědomí přitom rozhodně neměl ani brankář Reina, který si sice na míč sáhl, ale jen si ho srazil do sítě.

Liverpool mohl zareagovat hned o dvě minuty poté. Ivanovič odvrátil balon jen k Bellamymu, ten však ve vyložené pozici trefil právě jen Ivanoviče a z šance na vyrovnání nebylo nic.

Sedm minut po přestávce se potvrdilo, že sázka na mazáky se kouči Di Matteovi vyplácí. Lampard čítankově „skrytou" přihrávkou vysunul Drogbu, tomu slovenský stoper Škrtel nechal ve vápně až příliš prostoru a kanonýr Pobřeží slonoviny přesnou střelou k tyči posunul již hodně blízko k poháru. Drogba se tak stal prvním střelcem, který se trefil již ve čtvrtém finále FA Cupu!

Dalglish tasil žolíka Carrolla

Jenže Liverpool se nevzdal... Pomohlo mu vydařené střídání Kennyho Dalglishe. Střídající Carroll vyškolil několika kličkami Terryho a zakončil nekompromisně pod břevno. Pro Carrolla to zase byl čtvrtý gól v letošní sezóně FA Cupu a jeho tým po něm výrazně ožil a začal soupeři zatápět.

V 82. minutě přišel další okamžik, po němž se bude volat po zavedení videa ve fotbale. Carroll přesně hlavičkoval, jenže Čech fantasticky zasáhl. Zřejmě z brankové čáry vyrazil balon do břevna, Liverpool se však dovolával vyrovnání. Gól uznán nebyl, podle sudích míč nepřešel celým objemem brankovou čáru, čemuž napovídaly i zpomalené záběry.

Zápas se nastavoval o pět minut, ale skóre se už nezměnilo.

Pozoruhodné je, že v posledních třech letech vyhrály Anglický pohár pouze týmy s italskými trenéry. V roce 2010 Chelsea s Carlem Ancelottim, loni Manchester City s Robertem Mancinim a letos znovu Chelsea s Robertem Di Matteem.

Český reprezentant Petr Čech získal již svůj čtvrtý FA Cup. Vyhrál ho i v letech 2007 (Chelsea porazila Manchester United 1:0 v prodloužení), 2009 (Everton 2:1) a 2010 (Portsmouth 1:0).

„Finále FA Cupu je velký svátek. Tohle je nejstarší pohárová soutěž na světě, má obrovskou tradici a vyhrát ji, to se v Anglii strašně cení," může se radovat Čech.

Reklama

Související témata: