Hlavní obsah

Zůstal jako opařený, když se Di Mattea v Mnichově zeptali: Bude těžší vyhrát finále, nebo se udržet v Chelsea?

Mnichov

Vyvedli ho z míry... Nikoli snad tím, že i celý předzápasový trénink jeho Chelsea snímaly a na vnitřní televizní okruh v mnichovské Allianz Areně přenášely televizní kamery, ale spekulacemi kolem jeho konce v Chelsea. Italský kouč v Abramovičových službách Roberto Di Matteo dovedl Blues do finále Ligy mistrů, ale den před mnichovským finále se na světle světa objevila zaručená zvěst, že na Stamford Bridge skončí, i kdyby vysněnou trofej pro ruského finančního oligarchu vyhrál. Hned večer po finále se má Chelsea ujmout jiný Ital Fabio Capello.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Kouč Chelsea Roberto Di Matteo létal v oblacích, ale bez ohledu na výsledek finále Ligy mistrů v Chelsea zřejmě skončí.

Článek

Zůstal jako opařený, když z auditoria v mnichovské Allianz Areně zazněl v pátečním podvečeru dotaz: „Je pro vás těžší vyhrát Ligu mistrů, nebo se udržet ve funkci manažera Chelsea?"

Takovou otázku Roberto Di Matteo nečekal. Den před finále. Pár desítek hodin před tím, než se pokusí naplnit Abramovičův sen. Než třeba s Chelsea opravdu Champions League vyhraje. Než ruskému vlastníkovi Blues třeba skutečně dopřeje, aby se s „ušatým" pohárem konečně polaskal. Vždyť za stovky miliónů, jež Abramovič do londýnského klubu za ta léta nacpal, by si podobnou chvilkovou radost zasloužil.

Jasně že se mu doneslo, že Abramovič zahleděný do velkých trenérských jmen a nelitující milionů, aby je angažoval, si měl už údajně vybrat nového kouče. Tentokrát se zahleděl do Di Matteova krajana, pětašedesátiletého Fabia Capella, které vedl po dva kvalifikační cykly anglickou reprezentaci a na světový šampionát v Jižní Africe i na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině s fotbalovým Albionem postoupil.

Po aféře kolem Johna Terryho, jemuž asociační vedení za údajné rasistické projevy odebralo kapitánskou pásku, i když soud ještě nerozhodl a aniž by Capellův nesouhlas bralo v potaz, ovšem rezignoval. Okamžitě, prakticky ze dne na den.

I proto teď má u kapitána Chelsea svého přímluvce. Údajně u Abramoviče oroduje, aby Capella angažoval.

Terryho přímluvy se zamlouvají oběma stranám. Capellovi, jenž se nikdy netajil tím, že by chtěl v Anglii zůstat a v Premier League trénovat, Abramovičovi ještě víc. Když chce věhlasného italského kouče i kapitán jeho Blues, proč jeho přání nevyslyšet?! Vždyť Di Matteo svou misi splnil a po odvolání portugalského mladíka Villase Boase skutečně Chelsea pozvedl. Tolik ceněný FA Cup s ní vyhrál, do finále Champions League ji dovedl a dost možná, že 19. května v Mnichově v konfrontaci s domácím Bayernem skutečně ušatou trofej vyhraje a možná mu dopřeje, aby se s ní polaskal.

Jen na světlo světa se tahle informace neměla dostat tak brzy. Rozhodně nikoli den před finále. A už tuplem se nemělo stát, aby ta otázka na tiskové konferenci vůbec zazněla!

Jenže z auditoria vyletěla a Di Matteo byl evidentně zaskočený.

„Ligu mistrů bude těžké vyhrát, ale jak to dopadne se mnou, to teprve uvidíme," pravil provizorní kouč Chelsea po chvilkovém přemýšlení s náznakem úsměvu ve tváři.

Lehkým, ale samozřejmě hraným, což bylo i zpovzdálí víc než patrné. Kdo by se také Di Matteovi divil?!

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články