Hlavní obsah

Ani triumf v Lize mistrů Američany neobměkčil. Svatostánek Chelsea se v Battersea stavět nebude

Londýn

Ani posvátný fotbalový grál, který Chelsea získala a do Londýna dovezla, na Američany nijak nezapůsobil. A to i přesto, že i jejich prezident Barack Obama během vrcholného jednání zemí G8 v Camp Davidu finále Champions League sledoval a tlumočníka německé kancléřky Angely Merkelové za nespisovné výrazy po Drogbově proměněné penaltě okřikoval. Nový stadión, který Chelsea zamýšlela stavět na pozemcích u Temže, kde stojí i bývalá tepelná elektrárna Battersea, zůstane jen v projektech.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalisté Chelsea slaví triumf v Lize mistrů.

Článek

Ruský majitel Chelsea Roman Abramovič se chtěl pořádně rozmáchnout. Stadión Stamford Bridge se mu zdál už příliš malý a kapacitou čtyřiceti tisíc diváků pro vítěze Champions League těsný, takže chtěl koupit za čtyři sta miliónů liber několik hektarů pozemků, na nichž stojí bývalá tepelná elektrárna Battersea.

Na Stamford Bridge, kde se začalo hrát už v roce 1905, se totiž vejde jen 42 tisíc fanoušků Blues. Proto vznikl projekt skutečně supermoderního fotbalového chrámu, jenž by vyrostl na území bývalé tepelné elektrárny, jež bývala symbolem industrializace Londýna, ale která byla v roce 1983 uzavřena.

Z velkých plánů však nezůstalo nic, protože proti tomuto záměru se rezolutně ohradilo americké velvyslanectví sídlící poblíž Battersea.

„Představa, že kolem budov ambasády bude proudit třeba i dvakrát týdne přes padesát tisíc fotbalových fanoušků, je z hlediska bezpečnosti nemyslitelná," cituje britský deník The Sun zdůvodnění protestu amerických diplomatů, který byl vyslyšen.

Abramovič a vedení Chelsea s ním proto musí hledat nové území, kde by mohl nový stadión vyrůst.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články