Hlavní obsah

Přestup do jiného velkoklubu odmítl, Čech chce dál hrnout trofeje s Chelsea

Jako čerstvý vítěz Ligy mistrů by si mohl kluby vybírat. Po žádné změně však gólman české reprezentace netouží. Petr Čech podepsal novou čtyřletou smlouvu s londýnskou Chelsea, která ho katapultovala do top 20 nejlépe placených fotbalistů na světě. „Hraju proto, abych měl možnost vyhrávat. Vyhovuje mi, že Chelsea tyto ambice má. Vyhrát ligu, pohár i Ligu mistrů. To mě stále motivuje,“ ujišťuje Čech.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Petr Čech líbá trofej pro vítěze Ligy mistrů.

Článek

Co pro vás jistota nové smlouvy znamená?

Vážím si toho, že mi klub jako Chelsea nabídl prodloužení na čtyři roky. Zdárně jsme to dotáhli. Je dobře, že si klub cení mojí práce. Co jsem v Chelsea působil, zažili jsme spoustu úspěchů a věřím, že další čtyři roky budou stejně úspěšné jako těch osm předešlých, které jsem v klubu strávil.

Rozmýšlel jste se hodně? S Chelsea jste už prakticky všechno vyhrál – nechtěl jste hledat motivaci jinde?

Chelsea je jeden z nejlepších klubů na světě. A Premier League je podle mého pořád nejlepší na světě. Nepřemýšlel jsem, že bych po vypršení stávající smlouvy skončil někde jinde. Dohoda byla uzavřená dlouho dopředu. Hráli jsme Ligu mistrů, celý rok byl hektický. Podpis smlouvy jsme oznámili záměrně před začátkem Eura, chtěl jsem mít klid. Nebudu muset odpovídat na otázky týkající se budoucnosti.

Opravdu nebylo ve hře, že byste zkusil jiný velký klub?

Z jednoho z nejlepších klubů na světě by se mi těžko odcházelo. Když si vezmu možnosti, aby klub měl stejnou hodnotu, ambice i kvality, uvažovat o přestupu nebylo na místě. Jsem v Chelsea nesmírně spokojený. I co se týče rodiny. Jsem velice rád, že zůstávám a budu pokračovat v klubu, který mi přirostl k srdci.

Hodláte v Chelsea pokračovat i po skončení aktivní kariéry?

Až mi skončí nová smlouva, bude mi třicet čtyři. Těžko říci, jakým směrem se pak má kariéra bude odvíjet. Jestli budu pokračovat jako hráč, nebo si najdu jinou činnost. Nic takového tudíž ve smlouvě nemám, ani jsme se o tom nebavili.

Jak jste vnímal prosincové spekulace o tom, že v Chelsea skončíte?

Ve kterém roce to bylo?

Přece loni...

Vím, to je vtip. Za posledních sedm let se řešilo každý rok, že končím. Jakmile se dostanete na vrchol v tak velkém klubu, pořád se spekuluje. Nevěnuji tomu pozornost.

Klubismus se už ve fotbale moc nenosí. Vy se jako klubista cítíte?

Chelsea je v mojí kariéře jediným klubem, kde jsem vydržel déle jak dva roky, takže nevím, jestli jsem přímo klubista... Od chvíle, kdy jsem do Chelsea přišel, už uběhlo neuvěřitelných osm let. Je to obrovská část života i kariéry. Pokud další čtyři roky se stejným úspěchem dokončím, bude to fajn. Dvanáct let, to už bych se za klubistu považovat mohl...

Rozhodovala o smlouvě také rodina?

Komfort rodiny je pro mě velice důležitý. Kdybych se měl stěhovat do jiné země, jiného klubu, pak jen po souhlasu s rodinou. Martina rozumí vrcholovému sportu a ví, jaká je kariéra profesionálního fotbalisty. Tahle varianta je úplně nejlepší. Ona má svoji práci a svůj život v Londýně, nemusí nic měnit. Dětem se také líbí v Anglii. Rodina není vůbec nijak zasažena.

Jak moc důležité je prodloužení smlouvy pro vaši pohodu na evropském šampionátu?

To se uvidí až na mistrovství. Nová smlouva za mě míče neodchytá. Pro klid na duši ovšem jde o důležitý mezník v tomto roce. Stará smlouva se blížila ke konci. Množily se otázky typu, jestli prodloužím a jaká bude budoucnost. I během Eura by padaly stále častěji. Proto jsme chtěli mít všechno podepsané. Chtěl jsem se vyhnout otázkám na budoucnost.

Teď jste na tom stejně jako trenér národního týmu Michal Bílek. Také dostal novou smlouvu ještě před šampionátem.

Jak to cítí, musí říci trenér sám. Je ovšem vždy příjemnější, když jsou takové věci předem vyřešené. Po každé porážce by dostával otázky, kdy u reprezentace skončí, a po každé výhře, zda tím zvýšil šance na pokračování. Takhle je to vyřešené.

Reklama

Související témata: