Hlavní obsah

To je podpora! Manchester United má po světě přes půl miliardy fanoušků

Londýn

Tipněte si, který fotbalový klub má celosvětově největší podporu fanoušků? Pokud se domníváte, že nejoblíbenějším je Manchester United, máte pravdu. Týmu kouče Alexe Fergusona drží palce 659 miliónů lidí, tedy takřka celá jedna desetina světové populace. Proti předchozímu průzkumu z roku 2007 dokonce počet jeho příznivců narostl na dvojnásobek.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Trojlístek hráčů Manchesteru United Jonny Evans (zleva), Wayne Rooney a Ryan Giggs

Článek

Dlouhodobé oblibě týmu z Old Trafford pranic neublížila ani uplynulá sezóna, v níž United skončili poprvé od roku 2005 bez trofeje. Podle agentury AP provedl devatenáctinásobný anglický šampión tentokrát průzkum v 39 zemích a nejsilnější základnu fanoušků má v Asii (325 miliónů), následuje Afrika a Blízký východ (173 miliónů). Pouhé jedno procento příznivců se rekrutuje z Britských ostrovů.

Manchester United je osmý rok za sebou i nejhodnotnějším fotbalovým klubem světa. Jeho cena podle dubnového vydání magazínu Forbes činí 2,235 miliardy dolarů (přes 40 miliard korun) a proti loňskému roku zaznamenala dvacetiprocentní nárůst. Až za "Rudými ďábly" skončila v žebříčku dvojice španělských gigantů Real Madrid a FC Barcelona.

Tým v čele s hvězdným útočníkem Waynem Rooneym, který v uplynulém ročníku lukrativní Ligy mistrů vypadl už ve skupině, stále drží i pozici nejhodnotnějšího sportovního klubu na světě. Baseballový tým New York Yankees a celek amerického fotbalu Dallas Cowboys na Manchester ztrácejí 385 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: