Hlavní obsah

Nasri, Clichy a Fábregas zničili mou filozofii, truchlí kouč Arsenalu Wenger

Nedaří a nedaří se Arsénu Wengerovi se svou strategií prorazit v Premier League. Už šestnáct let působí Francouz v Arsenalu s jasnou filozofií - získat mladé hráče a postupem času se vypracovat k titulu a úspěchům v Lize mistrů. V tomto plánu se však vyskytne trhlina pokaždé, když se jeden z klíčových fotbalistů rozhodne klub opustit. Podobně jako při odchodu Nasriho, Clichyho nebo Fábregase.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Trenér Arsenalu Arséne Wenger truchlí, nelíbí se mu stálé odchody jeho klíčových hráčů.

Článek

Dvaašedesátiletý trenér se nechává inspirovat nizozemským koučem Johanem Cruyffem, který s Ajaxem dobýval v devadesátých letech evropské trávníky s týmem, který byl postaven výhradně na hráčích z domácí akademie. „Úplně souhlasím s Cruyffem - a nehodlám se měnit," prohlásil charismatický Wenger.

Arsenal odmítá nabízet svým svěřencům enormně vysoké částky, získat brzy zkušené fotbalisty a s takto umělým týmem dobývat trofeje - jako například Chelsea či Manchester City. Wenger hodlá sázet na týmové pojetí a na vzájemnou sehranost. Do dresu Kanonýrů přivede vždy mladé neznámé hráče, ze kterých se během několika málo sezón stanou hvězdy. A ty pak klub opustí. „Smutné je, že se vždy najde někdo, kdo mou práci zničí. Chtěl bych vidět, aby hráči hráli za Arsenal i v nejlepších letech. Ale to se bohužel vždy neděje," smutnil Wenger.

Wenger tvoří hvězdy, ty ho pak opustí

„Jsem obětí této filozofie. Ztratil jsem Samira Nasriho, Gaela Clichyho a Ceska Fábregase, kteří jsou ve věku, kdy by měli hrát za Arsenal svůj nejlepší fotbal," vyjmenovával Wenger, který stále nemůže přenést přes srdce, že jeho klub tito hráči opustili. Všichni do jednoho chtěli vyhrávat trofeje, což uvedli jako důvod svého odchodu. Jejich slova by se dala přeložit také jako nedůvěra k tomu, že se Wengerovi jeho úmysl podaří. Přitom kdyby v šestnácti nepřivedl Fábragase, či později své krajany Nasriho a Clichyho, kdo ví, zda by se do světového fotbalu vůbec prosadili.

Wenger také přiznal, že i on dostává nabídky trénovat jiné kluby, vždy však s díky odmítl. „Já sám jsem mohl desetkrát odejít do jiného týmu, ale neudělal jsem to, protože už 16 let pracuji s jednou a tou samou vizí a filozofií v Arsenalu. A nehodlám se měnit. Peníze pro mě navíc nikdy nebyly motivací. A stejně tak lidé jako Cruyff nevychovávali týmy z mladých fotbalistů proto, aby vydělali peníze. Děláme to proto, abychom fotbalu něco vrátili," prohlásil zhrzený Wenger.

Toho možná čeká další nepříjemný odchod. V klubu neprodloužil smlouvu nejlepší střelec Robin Van Persie, okolo něhož krouží lasa dalších evropských velkoklubů. Nizozemci, který do Arsenalu přestoupil v jednadvaceti letech z Feyenoordu, vyprší smlouva na konci příští sezóny.

Reklama