Hlavní obsah

Terry u soudu odmítl rasistické urážky

Kapitán fotbalové Chelsea John Terry dnes u anglického soudu důrazně odmítl, že by loni v říjnu při ligovém utkání rasisticky urazil Antona Ferdinanda z Queens Park Rangers. Jednatřicetiletý fotbalista se také dříve v policejním výslechu zmínil o tom, že podporuje charitativní projekty svých bývalých spoluhráčů černé pleti Marcela Desaillyho a Didiera Drogby, čímž chce dokázat, že není rasista.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Kapitán Chelsea John Terry opouští soudní budovu Westminster magistrates court v Londýně.

Článek

Terry při svém vystoupení u soudu ve Westminsteru uvedl, že v inkriminovaném momentu pouze sarkasticky opakoval slova, o kterých si předtím Ferdinand mylně myslel, že je slyšel už během zápasu. "Myslel jsem si, že mě obviňuje z toho, že jsem ho vulgárně nazval černým, byl jsem naštvaný a zklamaný," řekl anglický reprezentant.

Prokurátor Duncan Penny ale toto vysvětlení zpochybnil s tím, že je nepravděpodobné, že by Terry v takovém případě zopakoval zmíněnou urážku bez náznaku překvapení.

Terry však trval na svém. "Během kariéry i mimo hřiště jsem byl už nazván mnoha způsoby, ale v žádném případě nejsem ochotný přijmout, abych byl označovaný za rasistu. Když pominu Antona, nevím o nikom, kdo by si to o mně myslel. Takový nejsem a nikdo mě z toho nikdy neobvinil," řekl.

Součást hry

Mladší bratr obránce Manchesteru United Ria Ferdinanda údajně na hřišti Terrymu vulgárně připomněl jeho sexuální aféru s bývalou přítelkyní spoluhráče Wayna Bridge. "Je to součást hry, všechny tyhle věci jsem si už vyslechl a jen bych se jim vysmál," vyvrátil Terry, že právě v reakci na Ferdinandovy výroky by se uchýlil k rasismu.

Důrazný bek na svou obranu do policejního protokolu uvedl, že se podílel na zapojení řady fotbalistů z různých kultur do kádru Chelsea, ve kterém je krom krátkého hostování v Nottinghamu již od roku 1998. Navíc prý dlouhodobě podporuje charity svých bývalých spoluhráčů černé pleti. "Moje zapojení v těchto projektech jen dokazuje, že nejsem rasista," míní Terry.

Jednatřicetiletý Terry kvůli aféře přišel v únoru o funkci kapitána anglické reprezentace. Jednání soudu by mělo trvat pět dní, namísto poroty má rozhodnout přímo soudce.

Reklama