Hlavní obsah

S Van Persiem zase vyhrajeme treble, jásají hráči Manchesteru United

Londýn

Jeho velký transfer zastínil samotný start fotbalové Premier League. Jedna přestupová sága tím pádem končí. O budoucnosti kanonýra Robina van Persieho je rozhodnuto. Ve čtvrtek absolvuje lékařské testy, podepíše smlouvu a od začátku nové sezóny se stává hráčem Manchesteru United. „Zopakujeme rok 1999!“ jásají jeho noví spoluhráči. Tehdy vyhráli „treble“ - Ligu mistrů, Premier League a FA Cup...

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Robin van Persie (vlevo) na tréninku nizozemské reprezentace před přípravným duelem s Belgií.

Článek

„Rudí ďáblové" už pomalu ztráceli naději, ale ve středu ráno se ledy pohnuly. Sir Alex Ferguson telefonoval Arsénu Wengerovi. Nejdřív měl kouč Manchesteru nabídnout 23 milónů liber, ale Francouz částku mírně upravil na 24 miliónů (asi 766 miliónů korun). Až večer došly obě strany ke kompromisu. „Kanonýři" dostanou 22,5 miliónu liber na ruku a dalších 1,5 miliónu v případě, že Robin van Persie v následujících čtyřech letech v dresu United zvedne nad hlavu trofej vítěze Premier League či Ligy mistrů.

Anglie teď nemluví o ničem jiném. „Van Persieho góly dokáží posunout výše každé mužstvo. Je to vynikající koupě. Pokud bude Robin ve stejné formě jako v uplynulé sezóně, tak spolu s Rooneym mohou být nejlepší útočnou dvojicí v Premier League. Vidím Manchester United zpět na anglickém fotbalovém trůnu," předpovídá Harry Redknapp, bývalý kouč Tottenhamu Hotspur.

Přestup Van Persieho na Old Trafford chválí i bývalý trenér anglické reprezentace Graham Taylor. „Ferguson to opět dokázal. Manchester United právě získal velkou výhodu na cestě za svým velkým 20. titulem v historii," myslí si Taylor.

Carrick: Zopakujeme rok 1999

Mužstvo je přestupem nadšeno. Záložník Michael Carrick se domnívá, že s tímto útočníkem se klubu může podařit stejný úspěch jako v roce 1999. United tehdy vyhráli „treble": Ligu mistrů, Premier League a FA Cup. „Je to skvělá zpráva. Všichni jsme šťastní, že Robina můžeme přivítat v našem týmu. Je to obrovská posila. V roce 1999 měl Sir Alex Ferguson rovněž k dispozici čtyři fantastické útočníky, byli zde Dwight Yorke s Andym Colem, Ole Gunnar Solskjaer a Teddy Sheringham. No a myslím si, že netřeba připomínat, co se tehdy Fergusonovi podařilo. Věřím, že s Van Persiem, Rooneym, Chicharitem a Welbeckem může zopakovat něco podobného," tlumočí nadšení hráčské kabiny Carrick.

Devětadvacetiletý Van Persie měl na Emirates Stadium platný kontrakt pouze do konce nové sezóny. V červenci oznámil, že smlouvu neprodlouží, a tak Arsenal musel jednat a hledat kupce. O zájemce samozřejmě neměl nouzi. Kromě United stál v první řadě městský rival Manchester City a také italský Juventus Turín.

Reklama

Související témata: