Hlavní obsah

Ambice na titul se letos dělá minimálně šest klubů, tvrdí před startem Premier League Čech

Nejsledovanější, nejprestižnější nejlukrativnější fotbalová soutěž světa o víkendu startuje. Pochopitelně že anglická Premier League bude přitahovat zase obrovskou pozornost. I proto, že bude ještě vyrovnanější a náročnější než v sezónách předchozích, jak tvrdí český gólman ve službách Chelsea Petr Čech.

Foto: Elaine Thompson, ČTK/AP

Český legionář ve službách Chelsea Petr Čech netají, že i jeho tým má ambice na titul.

Článek

Kdo bude podle vás letos patřit k nejvážnějším aspirantům na titul?

Uchazečů o ligový primát bude minimálně šest, ale možná i víc, protože už loňská sezóna ukázala, jak se Premier League vyrovnává. Logicky, protože dřív přicházeli na ostrovy hráči a chtěli hrát jen v nejlepších týmech, dnes touží po tom hlavně anglickou ligu hrát. A je jim jedno kde.

Zkuste být  ve výběru uchazečů na titul přece jen trochu konkrétnější...

Pochopitelně oba kluby z Manchesteru, s nimi Arsenal, my, Tottenham, Liverpool, Newcastle, Everton. Může se ale objevit i další mužstvo, protože posilovaly i celky ze středu a konce tabulky, takže každý může porazit každého. Každý ze jmenovaných klubů může mít titul, ve druhé polovině tabulky může zase naopak každý sestoupit. Bude to hodně náročná sezóna.

Narazil jste na letní přesuny na přestupovém trhu. Který transfer vás nejvíce zaujal?

Překvapilo mě, že Manchester City si v přestupech nepočínal tak aktivně, jako v minulých sezónách a jak by se dalo očekávat. Ale s kádrem, který má k dispozici, je i tak velkým aspirantem na titul. A pak to byla samo sebou sága Van Persie, která se stala v Anglii hlavním bodem letošního fotbalového léta.

Vaše Chelsea se ale postarala o rozruch také, neboť ze Stamford Bridge odešel hned trojlístek zkušených hráčů Drogba, Kalou a Bosingwa. Jak složité bude je nahradit?

Nebude to jednoduché, protože třeba Drogba byl jedním z nejlepších hráčů, kteří za posledních osm let v Chelsea působili. Jeho góly nám budou scházet, ale musíme se s tím vyrovnat a poradit si. A s absencí Bosingwy a Kaloua rovněž.

Jakou tvář tedy bude mít váš tým v sezóně, do níž vstoupíte zápasem ve Wiganu?

Odlišnou od loňské, protože v kádru se objevili jiní fotbalisté. Belgičan Hazard, Francouz Kakouda, Němec Marina, hráči technicky vybavení, vhodní do kombinace, ovšem i menšího vzrůstu, takže musíme hrát tak, aby to vyhovovalo jim i týmu. Už v neděli ve Wiganu to chceme dokázat.

A co ambice, s nimiž po jarním triumfu v Lize mistrů do sezóny půjdete?

Chceme zpátky mistrovský titul, čeká nás evropský Superpohár a poté i mistrovství světa klubů, tedy soutěže, které jsme nikdy nevyhráli a v nichž chceme samozřejmě také uspět.

Úvodní kolo Premier League
Sobota: Arsenal - Sunderland, Fulham - Norwich City, Queens Park Rangers - Swansea, Reading - Stoke City, West Bromwich Albieon - Liverpool, West Ham United - Aston Villa, Newcastle United - Tottenham.
Neděle: Wigan - Chelsea, Manchester City - Southampton.
Pondělí: Everton - Manchester United.

V Chelsea začínáte již devátou sezónu. Jak se za dobu vaše působení klub proměnil?

Hrozně moc. Když jsem přišel, měla Chelsea na kontě jediný domácí pohár a Superpohár k tomu a za ostatními kluby v tomto směru zaostávala. Během devíti let jsme vyhráli čtrnáct trofejí a Champions League k tomu, což nás posunulo o velký kus dopředu. Připravujeme ostatní o trofeje, patříme ke špičce, posouváme se stále dál. A v nastávajícím ročníku chceme v tomto trendu pokračovat. Jiné ambice ani mít nemůžeme.

Reklama

Související témata: