Hlavní obsah

Simulanti jsou rakovinou fotbalu. Je čas s nimi zatočit, hněvá se činovník FIFA

Liverpool / Praha

V posledních dnech a týdnech se o tomto nešvaru mluví čím dál víc. V Česku, Španělsku, Anglii, ale třeba i Latinské Americe. Své už si dokonce řeknou i nejvyšší představitelé Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Řeč je o simulantech, kteří se svými hereckými etudami v pokutovém území snaží vymodlit pokutový kop.

Foto: Phil Noble, Reuters

Útočník Liverpoolu Luis Suárez patří k nejčastějším simulantům na fotbalových trávnících.

Článek

Někdy se to hříšníkům podaří, jindy je sudí trestá žlutou kartou. Poslední "velký" případ simulace liverpoolského útočníka Luise Suáreze, který se v duelu se Stoke ochotně zřítil na trávník, naštěstí rozhodčí nezbaštil. V Anglii se na adresu kontroverzního útočníka "Reds" okamžitě snesla vlna kritiky, a jedním z hlavních aktérů byl viceprezident FIFA Jim Boyce.

Ten nešetřil tvrdými výrazy. „Simulace, to je něco jako rakovina fotbalu. A Suárez není v mých očích nic jiného, než prachsprostý podvodník a lhář," kritizoval Boyce v deníku The Sun oporu Liverpoolu. Svá slova poté ještě zobecnil. „Každý, kdo se snaží podvádět, by měl být tvrdě potrestán," dodal jeden z vrcholných představitelů FIFA.

Manažer Manchesteru United Sir Alex Ferguson dokonce hází vinu jen na cizince. „Už několik let víme, že hráči filmují. A je třeba dodat, že to dělají hlavně zahraniční fotbalisté," řekl Ferguson před několika dny v reakci na pád Argentince Sergia Agüera z konkurenčního Manchesteru City.

Začnou padat přísnější tresty?

Simulace jsou rozšířené ve většině světových lig, například po posledním El Clásicu mezi Barcelonou a Realem Madrid (2:2) obvinil zadák "Bílého baletu" Pepe svého soupeře Andrése Iniestu z úmyslného a teatrálního padání. „Nejsem žádný simulant, ani nikdo z mých spoluhráčů," bránil se španělský mistr světa. A zároveň dodal, že se cítí být výroky hráčů Realu Madrid uražen. Podobně se pochopitelně vyjadřuje i druhá strana.

Pod palbou kritiky za svá teatrální gesta byli v posledních měsících i další fotbalové osobnosti - mimo jiné záložník Tottenhamu Gareth Bale, vycházející brazilská hvězda Santosu Neymar, opora Realu Madrid Cristiano Ronaldo, Ital Mario Balotelli nebo útočník Manchesteru United Danny Welbeck.

V Premier League, která je brána za jednu z nejatraktivnějších a nejlepších fotbalových soutěží na světě, jsou diváci na simulace obzvlášť hákliví. A zdá se, že také vysokým představitelům anglické ligy začíná chování některých hráčů čím dál více vadit.

V úvahu tak připadá jediná možnost - zpřísnit tresty za úmyslné pády ve vápně. Kromě žluté karty se mohou hříšníci dodatečně "těšit" na několikazápasový distanc. „Mohli bychom zřídit skupinu odborníků, například bývalých rozhodčích, aby přezkoumala všechny sporné případy a rychle nastolila disciplinární řízení," uvedl šéf Premier League Gordon Taylor. Těžko odhadovat, jestli to fotbalové hříšníky odradí.

Reklama