Hlavní obsah

Konec dlouhánů ve fotbale? Menší hráči začínají být důležitější, tvrdí Arséne Wenger

Londýn

Urostlí bijci začínají na fotbalovém trhu ztrácet na ceně. Naopak z menších technických hráčů se stává pořádně horké "zboží". Jim má také v moderním fotbale patřit budoucnost, alespoň si to myslí slavný trenér Arsenalu Arséne Wenger.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Trenér Arsenalu Arséne Wenger vidí budoucnost fotbalu v hráčích nižšího vzrůstu.

Článek

Sám také do svého týmu v létě přivedl Santiho Cazorlu, který měří jen 168 centimetrů.  Za velké sumy přestoupili v létě mimo jiné typově podobní hráči jako Luka Modrič či Šindži Kagawa. Podle Wengera stoupá cena těchto fotbalistů díky změnám v pojetí evropského fotbalu v posledních sezónách.

"Hustota hráčů, proti níž musíte bojovat v poslední třetině hřiště před brankou, neustále narůstá. Kvalita přihrávky a technická zdatnost v tomto prostoru je tím pádem důležitější. Máte k dispozici méně prostoru a klíčová je tak přesnost. Menší hráči jsou na menším prostoru užitečnější. Přínos vysokých hráčů zejména v záloze tím naopak klesá," vysvětloval Wenger v magazínu Arsenalu.

"Tohle se v posledních čtyřech pěti sezónách změnilo. Prostor, který jsou jednotliví hráči schopni pokrýt, se zvětšuje. Méně místa na hřišti pak vyžaduje více technických schopností," pokračoval francouzský stratég.

Podle něj se také v moderním fotbale postupně mění role defenzivních záložníků. "Hráči na tomto postu už také musejí být techničtější. Třeba na EURO to na těchto postech předváděli chlapíci jako Andrea Pirlo. Už to nejsou bořiči, naopak od nich se hra rozvíjí a na kvalitě jejich přihrávky mimořádně záleží. Proto na těchto pozicích už jen málokdy vidíte čistě destruktivní fotbalisty," dodal Wenger.

Reklama