Hlavní obsah

Terry se všem omluvil a i přes tvrdé tresty za rasismus zůstává kapitánem Chelsea

Londýn

John Terry zůstane navzdory trestu od anglické Fotbalové asociace za rasismus kapitánem fotbalistů Chelsea. Anglický obránce dostal od asociace pokutu 220.000 euro a nezahraje si čtyři zápasy. Pokutoval ho i klub, výši částky však nepublikoval. To, že se Terry proti trestu neodvolal, vnímá řada osobností jako symbolické gesto pokání.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Hlavní aktéři kauzy: Anton Ferdinand a John Terry.

Článek

Dnešním utkáním proti Tottenhamu začne série čtyř zápasů, které musí z rozhodnutí svazu Terry vynechat. FA ho distancovala za to, že v loňském ligovém utkání rasisticky urážel hráče Antona Ferdinanda z Queens Park Rangers.

„Oceňujeme, že se proti zápasovému distancu neodvolal. Omluvil se všem včetně Ferdinandovy rodiny. Možná ne úplně přímo, ale obecně projevil lítost nad slovníkem, který v onom zápase použil. Uvědomuje si, že to nebylo vhodné." komentoval Terryho situace trenér Chelsea Roberto Di Matteo.

Kouč QPR si oproti svému trenérskému kolegovi z klub na Anfield Road není Terryho gestem natolik jistý. „Nevím, jestli to byla, nebo nebyla omluva. Řekl bych, že John Terry si nemyslí, že by udělal cokoliv špatného.

Událost hýbe fotbalovou Anglií

„John zůstane kapitánem klubu. Dostal však od nás disciplinární postih, který je odpovídající okolnostem," uvedl předseda londýnského klubu Bruce Buck s tím, že pokuta je zdaleka nejvyšší, jakou kdy Chelsea hráči udělila.

Postoj stopera Chelsea nenechal bez komentáře ani předseda anglické Fotbalové asociace David Bernstein.

„Terryho rozhodnutí neodvolávat se proti rozsudku přibližuje konec těžkého období. Anglický fotbal v něm značně utrpěl. Jsem rád, že se omluvil, teď už musíme za touhle záležitostí udělat tlustou čáru. Následky této kauzy nejsou neopravitelné, ale ukázalo se, že se máme stále co učit o boji proti rasismu a diskrimanci všeho druhu."

Reklama

Související témata: