Hlavní obsah

Terrymu bych rukou potřásl, říká hráč, co bojkotoval protirasistickou kampaň

Reading

Útočník Readingu Jason Roberts se rozhodl, že nepodpoří kampaň, jíž Anglická fotbalová asociace bojuje proti rasismu. „Protirasistická trička" mu nepřijdou jako patřičný způsob, jak s nešvarem zápasit. Přichází tak s vlastním návrhem. Vypůjčil si ho z americké NFL. Nedávná kampaň proti rasismu je mimo jiné reakcí na kauzu Johna Terryho, který se před rokem dopustil rasově motivovaného útoku na Antona Ferdinanda z Queens Park Rangers. Kapitán Chelsea teď dostal pokutu přes 200 tisíc euro a navrch čtyřzápasový distanc.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Anton Ferdinand (vlevo) také nesouhlasí se způsobem nastoleného boje proti rasismu.

Článek

Nedávnou iniciativu o nošení „Kick It Out" (Odkopni to pryč) protirasistických triček považuje Jason Roberts za nesmyslnou.

Protestoval tedy po svém, v zápase s Liverpoolem měl tradičně jen svůj dres a tričko pod něj vůbec neoblékl. Stejně se kupříkladu zachovali také bratři Rio s Antonem Ferdinandem. U druhého jmenovaného je to zvlášť pikantní, protože útok na něj od Terryho byl jedním z hlavních stimulů kampaně.

Roberts prohlásil, že ve svém bojkotu bude pokračovat, dokud se tomu nebude Anglická fotbalová asociace více a důkladněji věnovat.

Přidává návrh do diskuse

Přišel tak s návrhem, že by anglický fotbal měl převzít stanovu podobnou tzv. „Rooneymu pravidlu", které je zavedené v lize amerického fotbalu NFL. Je pojmenované po Danu Rooneym, funkcionáři týmu amerického fotbalu Pittsburgh Steelers.

Smysl pravidla tkví v tom, že týmy by v trenérských a manažerských výběrových řízeních více zohledňovaly kandidáty černé pleti a zástupce etnických minorit. Ve čtyřech nejvyšších anglických fotbalových ligách jsou na 92 trenérských postech totiž pouze dva koučové tmavé pleti. Jediným v historii Premier League byl Paul Ince, který v roce 2008 vedl Blackburn.

„Už jsem to v minulosti zmiňoval, myslím, že nějaká obdoba Rooneyho pravidla by byla prospěšná, ale opravdu si nejsem schopen představit, jak se k tomu Asociace postaví. V Americe to však mělo na řešení rasové problematiky velmi pozitivní vliv." prohlašuje Roberts.

Stín Terryho prohřešku je všudypřítomný

Roberts se ve své řeči nemohl vyhnout incidentu Terryho. Na jeho „blikanec" se však už nedívá s takovou hořkostí.

„Ano, potřásl bych mu rukou." řekl Roberts, ale vzápětí odpověděl dost neurčitě na to, jestli kapitána Chelsea považuje za rasistu. „Rozhodně bych Johnovi Terrymu ruku podal." uzavřel téma.

Rasově motivované útoky jsou ve fotbale, a nejen v tom anglickém, poměrně časté. Je však otázka, do jaké míry budou Robertsův návrh brát fotbaloví funkcionáři v Anglii vážně.

Reklama